Novi izvori za više vode u labinskom vodovodu

 Bolobanska puč
Bolobanska puč

Do kraja listopada počet će mjerenje izdašnosti izvora Sv. Antun i izgradnja cjevovoda kojim će biti spojen s kaptiranim izvorom Mutvica, doznajemo od Dina Škopca, direktora Vodovoda Labin. Mjerenje će provoditi Vodovod u suradnji s Hrvatskim vodama, a cijevi polagati zagrebački Monter.

- Za izgradnju cjevovoda Hrvatske vode odobrile su nam 5,4 milijuna kuna, što planiramo potrošiti do kraja godine, a cijeli projekt je procijenjen na 9,9 milijuna kuna. Nakon toga slijedi izgradnja crpne stanice, vodosprema ako budu potrebne, montiranje električnih uređaja i instalacija te spajanje na električnu mrežu. Konačan iznos investicije trenutačno je teško procijeniti. Sigurno je jedino da izvor neće biti spreman za uključivanje u vodovodni sustav prije ljeta 2013. godine, kaže Škopac.

Budući da ukupna izdašnost svih izvora labinskog vodovoda iznosi 271 litru u sekundi, 250 litara u sekundi iz Sv. Antuna značilo bi povećanje za 90 posto. Međutim, ta nominalna izdašnost tek treba biti potvrđena, a valja računati i na to da ćemo ulaskom u EU postati obveznici biološkog minimuma, odnosno ispuštanja dovoljne količine vode koja će biljnom i životinjskom svijetu, u ovo slučaju rijeke Raše, omogućiti opstanak.

U budućnosti Vodovod Labin računa na još dva izvora koja su također istraživana 80-ih godina, Bolobani i Šumber. Oba su procijenjena na oko 60 litara u sekundi. Premda je Sv. Antun izdašniji i izletnici uz njega roštiljaju, on je na površini relativno neugledan. Hidrolozi bi stručno rekli da ima maleno "oko", a lokalni izraz glasio bi da je to mala puč.

Tri, jedan uz drugoga, Bolobanska puča i Šumberska puč u obliku osmice za izletnike su znatno atraktivniji prizor. Bolobanski su skriveni vegetacijom, a onaj tko se osmjeli doći do njihovih obala ovih će jesenskih dana zateći "filmske" prizore izmaglice nad površinom i refleksija na njoj. Šumberska puč je pristupačnija jer se nalazi željezničku prugu na lijevoj stranu rijeke Raše.

Osamdesetih godina istraživan je i izvor Grdak, procijenjen na 40 litara u sekundi. Nalazi se nedaleko Rakoneka, pa na njega računa pulski vodovod. (Napisao i snimio Robi SELAN)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter