Novi izložbeni prostor posvećen pioniru astronautike


Nekadašnja vodosprema Povijesnog i pomorskog muzeja Istre nedavno je postala Posjetiteljski centar "Herman Potočnik Noordung". Riječ je o povijesnoj vodospremi iz 1876. godine koja je obnovljena sufinanciranjem kroz projekt HERA, IPA Adriatic CBC Program 2007. - 2013., u ukupnom iznosu od 8.842.602 eura, te uz sredstva Istarske županije, Grada Pule, Ministarstva kulture i vlastita sredstva Muzeja.

Kako je rekao ravnatelj Povijesnog i pomorskog muzeja Istre Gracijano Kešac, već se nekoliko godina raspravljalo o tome da se postavi spomen-obilježje i oda počast Hermanu Potočniku Noordungu.

- Govorilo se da će to biti na Forumu, Monte Zaru, ispred Doma hrvatskih branitelja, a kako je onda krenula i priča o Puli prijestolnici kulture 2020. godine te budući da se išlo u sanaciju ovoga prostora, odlučeno je da bivša vodosprema postane Posjetiteljski centar "Herman Potočnik Noordung", kazao je Kešac.

Nekadašnja vodosprema obuhvaća površinu od oko 300 četvornih metara. Pula je krajem 19. stoljeća imala dvije vodospreme, budući da se tada grad počeo intenzivnije razvijati, a voda koja se tu čuvala dolazila je iz Karoline. Od Kešca saznajemo da je ova vodosprema bila u funkciji do otprilike 1960. godine, a 1964. je srušen luk koji je povezivao dvije vodospreme jer je postao opasan za posjetitelje.

U ovom izložbenom centru postavljen je postav iz Povijesnog i pomorskog muzeja Istre iz vremena Austro-Ugarske, a u narednim će mjesecima početi i s izložbenom djelatnošću, kako postavima muzeja, tako i gostujućim izložbama.

- O Noordungu je malo toga sačuvano, umro je u najvećoj bijedi i siromaštvu, i tek kasnije je valorizirano njegovo djelovanje. Izdao je samo jednu knjigu, a tek kasnije "vrijeme" ga je valoriziralo i prepoznalo. Trenutni postav sadrži fotografije Pule Dušana Đorđevića koje oslikavaju motive karakteristične za kraj 19. stoljeća, a potom su tu i predmeti iz fundusa muzeja, stare razglednice, suveniri, sve ono što dočarava gradski duh Pule, kazao je Kešac te istaknuo da prostor ima dva ulaza i rampu za invalidne osobe.

Radovi su ovdje trajali oko četiri mjeseca, odvijali su se pod nadzorom Konzervatorskog odjela u Puli, a pomoć u cijelom tom procesu pružila je i Turistička zajednica Pule. Kešac je evidentirao i činjenicu da je to važan korak prema projektu sanacije i zaštite Kaštela. U prostoru su i videoigre te multimedijalni uređaji koji omogućavaju virtualnu šetnju Pulom kroz povijest. (V. BEGIĆ, snimio M. ANGELINI)

VIŠE PROČITAJTE U PRILOGU ISTRA PLUS U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter