Novi izgled Hotela Istra osmislili Labinjani

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prije dva mjeseca na Velom Brijunu zapocela je povijesna, šest milijuna kuna vrijedna adaptacija hotela Istra, odnosno preuredenje svih 30 soba i zajednickih prostora. Dio sredstava osiguran je iz fondova Svjetske banke za obnovu i razvoj.

Ovaj brijunski hotel, sagraden 1910., nekoc je na to istarsko rajsko otocje privlacio europsku i svjetsku elitu. U to doba vlasnik otocja Paul Kupelwieser sagradio je tri luksuzna hotela - Neptun 1, 2 i 3, koji su u 2. svjetskom ratu stradali pod bombama saveznickih zrakoplova, a na njihovim temeljima izgradena su dva nova - Neptun i Istra. No, prije završetka rata, 1943. na Brijunima je sagraden i treci hotel, Carmen, koji je posljednji put renoviran 1986. godine.

Hotel Istra je dakle temeljito ocišcen i raskopan te ce prije iduceg Uskrsa zasjati novim sjajem. Voditeljica marketinga Javne ustanove Nacionalni park Brijuni Vesna Danko Klunic kaže da je dosad ucinjeno puno posla, no veci dio tek slijedi.

- Važniji grubi gradevinski radovi su odradeni... a do Nove godine bi se okoncali svi "prljavi" radovi. U sijecnju pocinjemo s postavljanjem tapisona i s montažom rasvjetnih tijela, uticnica i prekidaca za svjetlo. Za kraj se predvida montaža sanitarne opreme i drugih sitni radovi, rekla je Danko Klunic.



Radove u hotelu Istra i Neptun izvodi gradevinsko-obrtnicki studio Tim Color iz Zagreba. Namještaj ce montirati pazinska tvrtka Internova, dok je cijeli projekt rekonstrukcije i modernizacije hotela osmislio i dizajnirao tim Studija 92 iz Labina.

Labinski dizajneri i arhitekti su na tom projektu radili godinu i pol dana. Robert Dragogna jedan je od onih u cijoj je glavi osmišljena cijela prica oko novih VIP soba u hotelu Istra. Po njegovim rijecima, posao je bio vrlo interesantan i izazovan.

- Naš tim na celu s Ester Miletic krenuo je u razradu ideje o novom izgledu soba hotela Istra na Velom Brijunu prije skoro dvije godine. Tada smo razmišljali o viziji koja je trebala Brijunima vratiti onaj stari glamur iz prošlog stoljeca. Nit vodilja našeg projekta bili su upravo povijest i luksuz koji je vladao na Brijunima u vrijeme Paula Kuppelwiesera, ali i u vrijeme kada su otocje posjecivale svjetske dive poput Sofije Loren i Elizabeth Taylor. Brijuni nisu destinacija koja goste privlaci samo zbog mora, vec zbog glamura i povijesti. Namjera je bila da svakoj sobi damo karakter i posebnu osobinu ne bismo li ju povezali s jednom od slavnih osoba koja je ondje nekoc boravila, rekao je Dragogna.

Tim Studija 92 iz Labina projektirao je interijere hotela Lone i Monte Mulini u Rovinju, nekoliko hotela u Umagu, a trenutno ureduju turisticko apartmansko naselje Punta Verudela u Puli.

Namještaj je svakako sastavni dio te moderne retro price koja ce ubuduce biti glavni adut smještajnih kapaciteta na Brijunima. Nenad Caric iz pazinske tvrtke Internova kaže da je svaki detalj rucno raden i originalan.

- S obzirom na to da je svaka soba posebna i dizajnirana je po odredenoj slavnoj osobi, logicno je da svaka ta soba ima posebni namještaj koji se sljubljuje s osobom koju predstavlja. Svaki dio namještaja ima mnogo detalja cija je izrada vrlo komplicirana. Stolice koje se koriste dolaze nam iz Australije, a dio starih stolica sami renoviramo. Radimo printeve portreta slavnih osoba koji ce se takoder inkorporirati u sobe. Namještaj ce biti gotov za 50 dana, a mi cemo sve montirati "u pet do podne" kad bude sve gotovo, rekao je Caric. (Cristian Bruno GALIC)


Podijeli: Facebook Twiter