Novi izbori u Nogometnom savezu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ured državne uprave u Istarskoj županiji odbio je zahtjev Nogometnog saveza Županije istarske (NSŽI) za upis ovlaštenih osoba i promjene Statuta saveza u registar udruga, izglasanih na izbornoj sjednici Skupštine 3. studenog prošle godine.

U pisanom odgovoru na naš upit, koji nam je dostavila Andrea Frankovic, voditeljica županijskog Odsjeka za opcu upravu, izmedu ostalog stoji: "Zahtjev je odbijen iz razloga jer na sjednici Skupštine NSŽI-ja svi prisutni predstavnici udruga clanica - klubovi nisu bili legitimni predstavnici istih."

Drugim rijecima, aktualnom sazivu Skupštine NSŽI-ja te svim njegovim izabranim celnicima, kao i izabranim predstavnicima u Skupštinu HNS-a nije potvrden legitimitet od nadležnog ureda, a krivci za to su sami klubovi, clanovi saveza. Naime, vecina klubova se ne pridržava zakonskih obveza o održavanju redovnih i izbornih sjednica Skupština, niti nadležnom Uredu državne uprave podnose zahtjeve za izdavanje odgovarajucih rješenja.

Takvo stanje ocito je ne samo u nogometu, vec i u kompletnom sustavu ustroja udruga bilo koje vrste u Hrvatskoj, što se toleriralo sve do aktualne borbe za vlast u samom vrhu HNS-a izmedu Vlatka Markovica i Igora Štimca. Buduci da je ta borba sa sportskog prebacena na pravni teren, u cijelu se pricu ukljucilo Ministarstvo uprave koje je prvo pritisnulo svoje Urede državne uprave, a ovi pak županijske nogometne saveze, nakon cega je na površinu isplivalo višegodišnje taloženje nesredenog stanja vecine udruga u državi.

- S obzirom na to da nadležni Ured državne uprave nije potvrdio legitimitet naše izborne sjednice Skupštine, moramo održati izvanrednu izbornu sjednicu, prenio je temeljni zakljucak s u cetvrtak navecer održane sjednice Izvršnog odbora NSŽI-ja njegov nepotvrdeni predsjednik Milenko Vidulin. "Ponovni izbori ce se održati 14. lipnja, a sjednica ce ujedno biti i redovna godišnja. U radu izborne sjednice moci ce sudjelovati predstavnici svih klubova koji su clanovi saveza, ali pravo glasa imat ce predstavnici samo onih klubova koji u vrijeme njenog održavanja budu imali potvrden legitiman status od strane Ureda državne uprave. Nažalost, od oko 70 klubova naših clanova, trenutno svega njih nešto više od 20 ima izdano odgovarajuce rješenje od strane nadležnog ureda i nije za ocekivati da ce svih preostalih 50-ak do održavanja izborne sjednice riješiti svoj status. No, vjerujem da dobar dio njih hoce. Samo klubovi koji do pocetka prvenstva sljedece natjecateljske sezone reguliraju svoj pravni status moci ce se u toj sezoni i natjecati." (K. KLARIC)


Podijeli: Facebook Twiter