Novi iPodi i društvena mreža iz Applea

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Apple je na posebnoj konferenciji za medije posvecenoj glazbi predstavio nove verzije iPoda, društvenu mrežu (koja dolazi s novom verzijom iTunesa 10) pod nazivom Ping te novu verziju svoje mobilne platforme iOS.

iPod Touch
i Shuffle dobili su manje nadogradnje: Shuffle se gotovo pa vratio jednu generaciju unazad, a još uvijek je to najmanji uredaj na koji je teoretski moguce strpati Appleovo sucelje Click Wheel. iPod Touch je pak izgubio nešto težine, ali je zato dobio isti zaslon kao i novi iPhone te prednju i stražnju kameru uz mogucnost snimanja HD videoisjecaka (u razlucivosti 720p) i videorazgovora preko WiFi mreže, što Apple zove Facetime.

Najzanimljiviji od predstavljenih uredaja definitivno je iPod Nano, koji je dobio posve novi format: sada je to gotovo kvadratican uredaj s malenim zaslonom osjetljivim na dodir, i na prvi pogled izgleda i funkcionira otprilike kao cetvrtina iPhonea. Dolazi u sedam boja i dva kapaciteta: 8 i 16 GB, po cijenama od 149 i 179 dolara.

Apple je najavio i nešto što analiticari i novinari nisu ocekivali: društvenu mrežu pod nazivom Ping. Preko Pinga možete pratiti što prijatelji slušaju (ukljucujuci i poznate glazbenike), pratiti tko odlazi na koji koncert i što se dogada u vašem gradu, a sve to radi na iPhoneu i iPodu Touch. Da biste instalirali Ping, samo morate preuzeti novu verziju iTunesa (u nas još nije dostupna, ali trebala bi to postati uskoro) i imati korisnicki racun u jednoj od 23 zemlje u kojima je aktivna komponenta iTunesa za kupovinu glazbe; nažalost, Hrvatska nije jedna od njih.


Podijeli: Facebook Twiter