Novi Windowsi od sutra i u Hrvatskoj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Velik broj korisnika računala u svijetu (njih 85 posto) nestrpljivo je očekivao novu verziju ovog operativnog sustava, a novi Windowsi od sutra će biti dostupni i u Hrvatskoj. Microsoft je objavio dostupnost novog operativnog sustava za korisnike diljem svijeta, a od petka, 26. listopada, i privatni i poslovni korisnici moći će "osmicu" iskoristiti u potpunosti.

Međutim, stari će se korisnici morati naučiti na potpuno novo sučelje jer Microsoft se ovog puta odlučio za velik zaokret.

Razlog za ovakvu promjenu je prvenstveno pad prihoda, sve veći broj korisnika tableta i činjenica da Microsoft gubi u utrci s Appleom i Googleom. Drugim riječima, novi Windowsi su prilagođeni tabletima i pametnim telefonima i, unatoč kritikama korisnika računala, na tom polju su se pokazali kao odlično rješenje.

No, o kakvim se promjenama uopće radi? Korisnici će ostati bez gumba Start, bez padajućih izbornika i klasičnih ikona na ekranu. S računalom će komunicirati putem sučelja koje se naziva "Metro", a riječ je o raznobojnim "pločicama" od kojih svaka označava zaseban program, aplikaciju ili link. (B. La./Index.hr)


Podijeli: Facebook Twiter