Novi hyundai santa fe: Klasni iskorak

Na pragu premium segmenta - hyundai santa fe
Na pragu premium segmenta - hyundai santa fe

Prvi put predstavljena na autosalonu u New Yorku u travnju ove godine, treća generacija popularnog santa fea sigurnije no ikad kroči u premium segment SUV automobila. Još atraktivniji, opremljeniji, kvalitetniji, boljih performansi i niže potrošnje goriva, novi santa fe stigao je i na hrvatsko tržište.

Potpuno obnovljen, dolazi sa impresivnim, pomalo agresivnim dizajnom, slijedeći Hyundaijevu dizajnersku "fluidic sculpture" filozofiju. Snažne, dinamične, ali skladne linije u kombinaciji sa upečatljivom hyundaijevom šesterokutnom maskom daju poseban pečat osobnosti i stilu. Posebno za njega dizajneri su osmislili koncept "storm edge", prema kojem je novi izgled santa fea inspiriran snažnim i uzbudljivim prizorima iz prirode.

Novi model, u odnosu na prethodnika, duži je 30 mm (4.690 mm), te 10 mm uži (1.880 mm) i 45 mm niži (1.680 mm) što mu daje određenu dozu sportskog izgleda. Međuosovinski razmak je ostao isti (2.700 mm), a u skladu s raskošnim vanjskim dimenzijama i putnička kabina nudi obilje prostora i komfora. Sprijeda je povećan prostor iznad glave, dok je na stražnjoj klupi sada znatno više mjesta i za noge. Materijali u unutrašnjosti kvalitetniji su i mekaniji, pa tako cijeli interijer odiše elegancijom i luksuzom.

Sjedala su veća, udobnija i ergonomski oblikovana, sa praktičnim detaljima kao što su električno podešavanje, grijači sjedala i drugo. Osim  iznimne udobnosti, u novom santa feu zajamčena je i maksimalna sigurnost vozača i putnika. Unaprijeđeni sigurnosni sustav objedinjuje sve napredne elemente aktivne i pasivne sigurnosti, a kombinacijom najnovijih tehnologija poboljšane su cjelokupne dinamičke sigurnosne performanse vozila.

Dorađeni motori novog santa fea daju još više snage, brzine te minimalnu razinu buke i vibracija, i što je još važnije, značajno nižu potrošnju goriva. Na hrvatskom tržištu dostupna su dva motora (benzinski 2.4 GDi motor snage 192 KS, te poznati dizelski 2.2 CRDi motor snage 197 KS koji dolazi i u kombinaciji sa pogonom na četiri kotača i automatskim mjenjačem) i tri paketa opreme (iStart, iLike i iThink). Početna cijena modela je 260.230 kn.

Uključuje jedinstveno Hyundai trostruko petogodišnje jamstvo koje podrazumijeva pet godina punog tvorničkog jamstva, pet godina mobilnog jamstva i pet godina preventivnih pregleda. (K. T.)


Podijeli: Facebook Twiter