Novi humski župan je David Brnobic

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ecio Blaškovic iz Pule dobitnik je atraktivnog forda fieste, superpremije Glasa Istre i Grand Auta d.o.o. Prvi put u povijesti nagradnih igara Glasa Istre ime dobitnika glavne nagrade izvukao je jedan župan. Doduše, ne istarski, Ivan Jakovcic, vec humski, David Brnobic, kojemu je to ujedno bila i prva "politicka" dužnost, a obavio ju je besprijekorno.

Povezanih ociju bacio se na hrpu omotnica, uronio medu njih i izvukao onu s kuponima sretnog dobitnika. Zgoditak je tim veci buduci da su za fiestu, najprodavaniji model iz velike Fordove obitelji, placena sva davanja dok je Jadransko osiguranje, kao i niz godina do sada, darovalo policu obaveznog osiguranja.

- Nikad ludeg i zabavnijeg izvlacenja, prokomentirala je zadovoljno rukovoditeljica Službe promidžbe Glasa Istre Mirjana Perkovic Melon. I doista, mladom i vrckavom županu, konacno nepunih mu je 25 godina, odlicno raspoloženom Big bandu Homjani i izvrsnoj humskoj klapi Boškarin, niti kiša nije uspjela pokvariti dobro raspoloženje. Svoju su zaraznu vedrinu prenijeli potom na najupornije posjetitelje koji su se stisnuli u humskoj Polaci i s nestrpljenjem išcekivali rezultate izvlacenja. Dok je vani pljuštala kiša, u Polaci je sve odzvanjalo od dobre glazbe i još boljeg štimunga.

Bruno Bottezar iz Vižinade dobitnik je prijenosnog racunala, a njegovu je omotnicu izvukao Bruno Sandalj iz Iveci. Sanela Imširevic iz Pule osvojila je perilicu posuda, a srecu joj je donio Romano Vivoda iz Big banda Homjani. Mario Radic iz Raše dobitnik je klima-uredaja, a njegovu je omotnicu izvukao Dean Prodan iz Klape Boškarin, dok je omotnicu dobitnika pete nagrade - perilice rublja - Josipa Sirotica iz Buzeta izvukla voditeljica subotnjeg programa Jana Bubnic Arcanin koja je dodatno pridonijela ugodnoj atmosferi.

Troclana komisija provjeravala je ispravnost sadržaja svake izvucene omotnice, a u njenom je sastavu osim predstavnice Glasa Istre te predstavnika publike Ivana Osipa iz Savudrije, bio i Marijan Paulišic, javnobilježnicki prisjednik iz Ureda javnog bilježnika Marije Blecic iz Pazina. Izvlacenju je prisustvovao i voditelj pulskog centra Ford Grand Auta d.o.o. Kruno Ivaškovic.

Neposredno prije izvlacenja nagrada nagradne igre Glasa Istre, održan je izbor župana na leto dan. Novog župana Davida Brnobica iz Brnobici, jednog od mladih vlastodržaca u novijoj povijesti glagoljaškog gradica, izabralo je jedanaest sudaca u gradskoj loži. Po staroj užanci u ceremonijalu pucke predstave, svog župana izabrali su urezivanjem crta-glasova kosirom u raboš, drvenu palicu.

Novi župan preuzeo je župansku palicu i kljuceve Polace, obecao da ce "sa dela delat pu stuarih nevadvah i užancah" kao i da ce se primarno baviti obnovom i revitalizacijom Huma. Kako bi napunio praznu gradsku kasicu, najavio je nove poreze ili po domace - števre. "Taša celibe" ili porez na neženje, dažbina koju je nametnuo jedan od prethodnih župana, dala je rezultate, nekoliko se Homjana oženilo, a ideja novog župana je da taj porez ubuduce placaju i djevojke.

Dan Huma - grada biske, vec su tradicionalno organizirali Udruga Hum, uz pomoc Grada Buzeta i Mjesnog odbora Roc. U sklopu programa otvorena je izložba slika "Istarske zemlje" Nikole Lukincica, te održan koncert limene glazbe ŽKUD-a Roc. Zabava se nastavila plesom pod "kostanje" uz grupu Prijatelji, dok je za mlade posjetitelje na istocnom ulazu u Hum održan techno party Minority connection vol. 7.

Zahvaljujuci Humu, Istra je jedina regija s dva župana, istarskim i humskim, ujedno i jedina koja se može pohvaliti da na svom podrucju ima najmanji grad na svijetu. (G. CALIC ŠVERKO; snimila J. PREKALJ)


Podijeli: Facebook Twiter