Novi huliganski skandal potresa ruski nogomet

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Novi huliganski skandal potresao je ruski nogomet nakon što je prekinuta utakmica kupa između moskovskog Spartaka i niželigaša Shinnika zbog nasilnih sukoba između policije i navijača.

Ruska je policija uhitila u srijedu 78 osoba nakon što su navijači moskovskog Spartaka uletjeli na teren u Iaroslavlu (300 km sjeveroistočno od Moskve) te nosili nacistička obilježja na utakmici 16-ine finala u kojoj su pobijedili 1:0 lokalni klub Shinnik.

Ovi nasilni sukobi su se dogodili iako je disciplinsko tijelo UEFA-e kaznilo moskovski CSKA igranjem bez gledatelja na jednoj tribini utakmice Lige prvaka protiv minhenskog Bayerna 27. studenog, zbog rasističkog vrijeđanja na zadnjoj utakmici Lige prvaka protiv Manchester Cityja 23. listopada.

Prije početka utakmice u Iaroslavlu navijači moskovskog Spartaka, kojih je na tribinama bilo nekoliko tisuća, bacali su dimne rakete na teren.

Situacija se pogoršala tijekom drugog poluvremena kada su navijači uletjeli na teren i bacali razne predmete prema policajcima koji su na utakmici osiguravali red. Dio navijača je čupao stolice na tribinama i bacao ih prema policajcima koji su ih pokušali rastjerati vodenim topovima.

Sudac je prekinuo utakmicu u 53. minuti i poslao igrače u svlačionice, a onda je dopustio da se igra nastavi 20 minuta kasnije.

Da bi se što bolje borila protiv takvih incidenata, Rusija je prošle godine usvojila zakon kojim pooštrava kazne protiv počinitelja nereda na sportskim događajima. Ali taj zakon koji predviđa kazne u trajanju i do sedam godina te zabranu ulaska na stadione za nasilne navijače, stupit će na snagu tek u siječnju iduće godine.

Rusija je iduće godine domaćin Zimskih olimpijskih igara koje se u veljači održavaju u Sočiju, a 2018. domaćin svjetskog nogometnog prvenstva. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter