Novi hram znanja i obrazovanja za buduće porečke generacije

Pored kipa pokojnog Stevieja Raya Vaughana
Pored kipa pokojnog Stevieja Raya Vaughana

Porečki gradonačelnik Loris Peršurić i istarski župan Valter Flego danas su zajedno s učenicima prvog i četvrtog razreda, Maksimom Rusmirom i Natalijom Popović, simboličnim rezanjem vrpce otvorili novoizgrađenu područnu školu sa sportskom dvoranom u Žbandaju. Bila je to velika svečanost pred mnogobrojnim učenicima, njihovim roditeljima, mještanima, predstavnicima gradske i crkvene vlasti, te drugim uzvanicima koji su došli obilježiti otvaranje novog i modernog zdanja vrijednog 7,3 milijuna kuna bez PDV-a, što je jedna od najvažnijih ovogodišnjih kapitalnih investicija Grada Poreča. Tom je prigodom novu školu i njene polaznike i nastavnike blagoslovio župnik Baderne i Žbandaja Ivan Kramar.

Veliki trenutak za cijelu zajednicu

- Otvorenje nove škole predstavlja velik trenutak za cijelu zajednicu, ne samo za učenike i roditelje. Nova je zgrada izgrađena na mjestu stare škole koja je srušena, što je potvrda da naš grad raste. Poreč je jedini u Istri s pozitivnim prirodnim prirastom, s najmlađim stanovništvom, a uz ovu trenutno gradimo i novu osnovnu školu na Finidi. Veliki su to generacijski projekti kojima želimo ostvariti glavni cilj a to je da sva porečka djeca imaju jednake vrhunske uvjete za svoje odrastanje i obrazovanje. K tome, nedavno smo se kandidirali na sufinanciranje i za izgradnju vrtića u Varvarima i Dračevcu kako bi i razina kvalitete u predškolskom obrazovanju za svih bila jednaka. Vjerujem da će lijepa i funkcionalna škola s dvoranom u Žbandaju podignuti razinu kvalitete života svih mještana, rekao je Peršurić i čestitao svima koji su sudjelovali u realizaciji ovog projekta. Posebne je čestitke uputio školarcima i poželio im da Žbandaj učine još boljim mjestom.

- Danas je jako lijep dan, jer smo dobili novu školu za novo stoljeće, školu po mjeri Porečana i svih nas koji živimo u najrazvijenijoj hrvatskoj regiji. Zahvaljujem prije svega svim učiteljicama i učiteljima koji su davali najbolje od sebe kako bi djeca postala spremni i obrazovani ljudi. Znam da to nije lako u ovom poslu jer za to treba puno volje, ljubavi i entuzijazma. Od danas u Žbandaju imate sjajan hardver a poznajući vašu ljubav, siguran sam da ni softvera neće nedostajati, istaknuo je Flego. Dodao je da će Žbandajci i Porečani imati i ubuduće u županiji dobrog i pouzdanog partnera koji će raditi na dizanju kvalitete obrazovanja, ne samo kod opremanja novih škola, kupovanja novih pametnih ploča, uvođenja e-razreda i e-obrazovanja, a sutra građanskog odgoja i zavičajne nastave, nego prije svega kod uvođenja novih saznanja koje će učitelji prenijeti na djecu. Puno se toga radi na obrazovanju, nastavio je Flego i kazao da se puno ulaže kako bi došli do konačnog cilja – jednosmjenska nastava za svih s modernim školama i sretnim učiteljima.

Moderno zdanje za 80-ak učenika

Ravnateljica OŠ Poreč Nadija Kos poželjela je malim Žbandajcima sretan početak školske godine u novoj školi koja će sigurno svima ostati u lijepom sjećanju.

- Školu ne čine zidovi, nego ljudi koji su s puno ljubavi i entuzijazma radili u staroj školi, a još bolje će raditi u novim uvjetima. Staru je školu hitno trebalo obnoviti. Od srca zahvaljujemo u ime svih djelatnika koji su godinama čekali da se izgradi nova škola, za što su dugo molili i čekali, a sada konačno i dočekali, rekla je Kos.

Lijepa i suvremeno opremljena škola prostire se na oko tisuću kvadrata i sastoji se od četiri učionice kapaciteta za stotinjak učenika, knjižnice s čitaonicom, zbornice, blagovaonice, kuhinje i sanitarnih čvorova. Uz nju je izgrađena sportska dvorana od 200 kvadrata, zatim vanjsko igralište, kao i dodatnih dvadesetak parkirnih mjesta. Te je detalje iznio u ime glavnog izvođača radova predsjednik Uprave tvrtke Radnik iz Križevaca Mirko Habijanec koji je ravnateljici Kos darovao sliku koja će krasiti zidove nove škole. Tvrtka Radnik je školu dovršila u ugovorenom roku od četiri mjeseca.

Posebno emotivan trenutak neposredno prije svečanog rezanja vrpce, naročito za roditelje, bila je prozivka 24 prvašića koji su danas prvi put u životu sjeli u školske klupe. Ravnateljica Kos je istaknula da Žbandaj ne pamti tako velik broj prvoškolaca, a danas ih je dočekala njihova nova učiteljica Danijela Jovašević koja je od gradonačelnika na dar dobila knjigu. Svi učenici, njih osamdesetak, u pratnji nastavnika i roditelja nakon otvaranja su ušli u svoje nove razrede.

Nastup mladih

U prigodnom kulturno-umjetničkom programu sudjelovali su brojni učenici. Čast da vode program dobili su mali voditelji Petra Rubil i Leo Jurković. Himne "Lijepa naša" i "Krasna zemljo" otpjevao je Etien Šimić. Svojim su nastupom obol ovoj svečanosti dale i male mažoretkinje iz četvrtog razreda škole u Žbandaju, potom folklorna skupina OŠ Poreč s istarskim narodnim plesovima te bivša učenica žbandajske škole i višestruko nagrađivana polaznica Umjetničke škole Poreč Antonela Glavić na harmonici. Veselu su pjesmicu recitirali đaci trećeg razreda Lean Brčić, Gabriela Jozić, Noemi Kovačić, Hana Mahić i David Mesarić. (Tanja KOCIJANČIĆ, snimio Milivoj MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter