Novi granični režim na Bregani, Kaštel na čekanju?

Valerio Drandić (N.LAZAREVIĆ)
Valerio Drandić (N.LAZAREVIĆ)

U Ministarstvu unutarnjih poslova nisu komentirali najavljenu promjenu graničnog režima na prijelazu Bregana - Obrežje, najvećem na granici s Republikom Slovenijom, te mogućnost da se promjene uvedu i na istarskim graničnim prijelazima prema toj zemlji. Mediji su najavili da je hrvatski MUP zatražio suglasnost slovenskih kolega o promjeni režima kontrola te da se umjesto zajedničkih kontrola policija dvaju zemalja, uvede staro pravilo da granična policija iz Hrvatske boravi u svojim, a slovenska u svojim nadzornim kućicama. Ta bi se promjena najprije trebala odnositi na prijelaz Bregana - Obrežje na kojem su čekanja i po nekoliko sati.

Prihvati li slovenski MUP prijedlog hrvatskih kolega, tada bi po prvi put nakon 2014. godine trebali odvojeno nadzirati putnike. Cilj te mjere je brži protok putnika, a trebala bi potrajati do 1. listopada 2017. godine, odnosno do završetka turističke sezone. U MUP-u su istakli da bi tako mogli sami otvarati i zatvarati dovoljan broj kolona za brži prijelaz državne granice.

Nije još poznato hoće li se ista mjera primjenjivati na graničnom prijelazu Kaštel - Plovanija, odnosno na manjim istarskim prijelazima prema Sloveniji. (D. G.)


Podijeli: Facebook Twiter