Novi ginekološki ultrazvuk za trudničku ambulantu

Uz novi ultrazvuk doktori I. Hrstić, D. Belci i D. Zoričić te (grado)načelnici K. Vitasović i G. Buić (M. MIJOŠEK)
Uz novi ultrazvuk doktori I. Hrstić, D. Belci i D. Zoričić te (grado)načelnici K. Vitasović i G. Buić (M. MIJOŠEK)

Služba za ginekologiju i opstetriciju pulske Opće bolnice, točnije njezina poliklinika, od jučer je bogatija za novi ginekološki ultrazvuk. Uređaj košta 150 tisuća kuna i zajednički su ga iz svojih proračunskih sredstava kupile Općina Medulin i Grad Vodnjan, a liječnici će ga koristiti u ambulanti za trudnice.

Na jučerašnjoj svečanoj primopredaji vrijedne donacije pročelnik Službe za ginekologiju i opstetriciju prim. dr. sc. Dragan Belci naglasio je stalni rast pacijentica na odjelu. "Ove godine kroz ginekološku polikliniku prošlo je 26.000 pacijentica, što je pola Pule. Novi pokretni ultrazvučni aparat liječnicima će ubrzati rad, poboljšati prenatalnu dijagnostiku, a trudnicama olakšati jer će i klinički i ultrazvučni pregled obaviti na jednom mjestu", rekao je Belci.

Za sve buduće bebe iz pulskog rodilišta

Sanacijska upraviteljica bolnice doc. dr. sc. Irena Hrstić zahvalila se građanima i vijećnicima Vodnjana i Medulina što su višak sredstava u proračunu namijenili bolnici. "Ove godine smo imali puno sličnih donacija i sve je iskorišteno za nabavku nove medicinske opreme", rekla je dr. Hrstić, a (grado)načelnici Klaudio Vitasović i Goran Buić naglasili su da je to simbolična pomoć za sve buduće bebe koje će se roditi u pulskom rodilištu. Dvije lokalne uprave, otkrili su Vitasović i Buić, na zajedničku su akciju potaknuli specijalisti pulske bolnice, prim. Belci koji je porijeklom Vodnjanac i prim. Davor Zoričić koji je član Općinskog vijeća Medulina. "Kad se udružimo, lakše možemo nabaviti i skuplje aparate", istaknuo je Vitasović.

- U službi imamo još jedan voluson, malo složeniji aparat za detaljni pregled beba, ranu detekciju malformacija kod fetusa, ali i detekciju ranih faza karcinoma i drugih bolesti u trudnoći i izvan trudnoće. Plan je da svaka ambulanta, pogotovo na poliklinici, uz ginekološki stol ima ultrazvuk, što je danas temeljni aparat u našoj djelatnosti. Za to nam sada nedostaje jedan UZV, ali ćemo taj standard postići kad se bude opremala nova zgrada bolnice, rekao je prim. Belci.

Vrhunska tehnologija i educirani liječnici

Novi ultrazvuk, naglasio je njegov kolega prim. Zoričić, vrhunske je tehnologije, broj jedan u svijetu ginekološkog ultrazvuka, ali suštinu čine liječnici koji puno ulažu u svoju edukaciju. "Ginekolozima je ultrazvuk temeljni instrument u radu i to više nije nikakva obijest da im uvijek bude pri ruci, a ovaj je prijenosan i lako ide prema pacijentu, gdje god zatreba", rekao je prim. Zoričić. (Duška PALIBRK, snimio Milivoj MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter