Novi gazda novigradske marine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Austrijski dnevnik Der Standard u jucerašnjem broju piše o poteškocama koje Hypo Alpe Adria Group ima s preuzimanjem koncesije za novigradsku marinu Nautica te vezi izmedu marine i Haralda Fischla, visokog dužnosnika nekadašnje stranke pokojnog Jörga Haidera, prenosi Tportal.hr.

Predlagatelj stecajnog postupka koji je nad koncesionarom - dionickim društvom Civitas Nova - otvoren pocetkom svibnja je Hypo-Leasing Kroatien, koji je zatražio i prijenos te državne koncesije na novu tvrtku u svom vlasništvu radi osiguranja kredita izdanog za izgradnju tog nautickog centra.

Investicija se neslužbeno procjenjuje na 21 milijun eura, a uz marinu, koja može primiti oko 360 jahti do 40 metara duljine, ukljucuje i luksuzni hotel. Taj je projekt i ostvaren, ali Hypu, kako navodi Tportal, nije vracena ni kuna od novcane tražbine. Harald Fischl je, usprkos tome, sad otkupio vecinski udio poduzetnika Milkana Maravica u Civitas Novi.

"Fischl je zahvaljujuci poznanstvu s Haiderom postao, kako se to kaže, ugledan poslovni covjek, a u meduvremenu se pomalo bavio i politikom. Bio je jedan od prvih financijera Saveza za buducnost Austrije, stranke koju je Haider osnovao nakon raskola u Slobodarskoj stranci, dok se u gospodarstvu istaknuo u trgovini nekretninama te upravljanjem komercijalnim starackim domovima", prenosi Tportal.hr.

Na pitanje novinara Der Standarda o svom poslovnom angažmanu u Novigradu, zaprijetio je tužbom ukoliko budu objavljene neugodne informacije i rekao da "mediji žele uništiti sve što je Jörg Haider sagradio".

Austrijski dnevnik tvrdi i da Fischl ima dobre veze s lokalnim vlastima, koje usporavaju postupak i odbijaju dati Hypo banci potrebne dozvole te da je službeni stav Hypo banke optimistican: "Sigurni smo da ce uskoro doci do prenošenja koncesije za upravljanje marinom na Hypo banku, kako smo dogovorili sa službenim predstavnicima hrvatske Vlade."

Milkana Maravica smo pitali je li tocno da je Fischl od njega otkupio vecinski udio tvrtke te da nije vracena ni kuna kredita. "Trenutno sam u drugom poslu i to vam ne mogu komentirati", kratko je rekao, upucujuci nas na Upravu Civitas Nove, no nadležne nismo uspjeli kontaktirati.

Vezano za navodnu povezanost lokalnih vlasti s Fischlom i njihovo usporavanje postupka, gradonacelnik Anteo Milos je rekao da u tom slucaju lokalne vlasti, Grad ni gradonacelnik nemaju nikakvu ingerenciju. "Radi se o državnoj koncesiji i pitanju koje se tice iskljucivo hrvatske Vlade i Ministarstva mora, prometa i veza", odlucan je bio Milos.

Potvrdio nam je i da se s Fischlom susreo u Novigradu prije približno mjesec i pol dana i to na Fischlov zahtjev, na neslužbenom susretu koji je potrajao petnaestak minuta.

- Predstavio mi se kao osoba koja je kupila ili ce kupiti vecinski udio tvrtke, a ja sam mu rekao isto ono što sam ranije rekao predstavnicima Civitas Nove i Hypo-Leasing Kroatiena, a to je da nas jedino zanima da se što prije riješi citava ta situacija oko stecaja, da se naplate potraživanja i da marina dobro funkcionira. Tko ce biti vlasnik tvrtke koja ce imati državnu koncesiju, za Grad je sasvim irelevantno, zakljucio je gradonacelnik. (K. FLEGAR)

CIJELI TEKST CITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter