Novi fosili nakon 22 godine u Istri

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Kako je dobro vidjeti te opet… za ona dobra, dobra, stara vremena", orilo se u subotu iz više od 1.500 grla u sportskoj dvorani Žatika, koju su legendarni Novi fosili odabrali za svoj ponovni susret s istarskom publikom nakon punih 22 godine pauze.

Ovi su stihovi vjerojatno izražavali misli kako brojne i generacijski im bliske publike pred pozornicom, tako i onih koji su stajali na njoj: odlicno raspoložene Sanje Doležal i njezinih dobro poznatih pratioca, Rajka Dujmica, Vladimira Kociša Zeca, Marinka Colnaga i Nenada Šarica. Puno je emocija, sjecanja, stihova, nezaboravnih trenutaka koje ova nesumnjivo najveca domaca pop atrakcija svih vremena uspijeva pobuditi u publike, a dvosatni je porecki koncert bio uvid u tek mali dio bogatog repertoara kojeg su izgradili u 40 godina glazbene karijere.

"Dat cemo sve od sebe pa makar nam ovo bilo zadnje" u šali je rekla Doležal koja je zahvaljujuci svojoj vedrini, entuzijazmu i opuštenosti pozitivnu energiju odmah proširila na publiku. Stoga ne cudi što su se mnogi s tribina ubrzo poceli spuštati na pozornicu.



Možda ce neki reci da je razglas bio neuravnotežen, možda je Žatiku teško dupkom napuniti, ali je zato sigurno da je to idealno mjesto na kojem svatko uživa u koncertu na nacin na koji najviše voli - gledajuci s tribina, tiskajuci se u prvom redu ili pak plešuci u parteru, kako je to u subotu cinila publika. Uvertiru su Fosili odradili uz nešto laganije ritmove poput onih iz "Nebeskih kocija", "Samo mi se javi" i "Sedam dugih godina".

- Pitaju nas uvijek prije koncerata koje cemo pjesme pjevati, svatko bi želio cuti onu njemu najdražu, ali da sviramo sve onda bi morali ostati ovdje do sedam ujutro. Vi bi to vjerojatno izdržali, ali mi ne, nastavila je u duhovitom tonu Sanja koja je cesto puta tijekom koncerta šalu usmjerila na dob svog benda. Uslijedio je live miks u kojem su nanizali skracene verzije hitova "Šezdeset tri", "Tako je malo rijeci palo", "Šu, šu svi još šuškaju o tom".

Ovacije je publike izazvao i nastup Rajka Dujmica, vrsnog hit makera koji nosi epitet jednog od najboljih skladatelja na domacoj sceni. Njegova je izvedba "Tonke" dirnula srca mnogih i ujedno oznacila pocetak drugog dijela koncerta u kojem su se nastavili nizati hitovi pjevnih refrena poput "Milena, generacijo moja", "Dobre djevojke", "E, moj Saša", kao i "Za dobra stara vremena", pjesmu koja je postala himna proslave njihova 40 rodendana.

Iako je to službeno trebao biti kraj koncerta, "Hocemo još, hocemo još" što se culo iz publike dalo je naslutiti da to nije kraj veceri.

- Od kada su 1969. osnovani Novi fosili, mnogo je ljudi prošlo kroz grupu i svatko je ostavio neki trag, oni koji su tu danas s nama, kao i onih kojih više nema, poput ?urdice Barlovic i Slobodana Momcilovica Moke. Zato neka ove sljedece pjesme budu posvecene svima vama, ali i svima njima, rekla je Sanja. Uslijedila je još pjesma "Diridonda", "Sanja" i popularna "Ja sam za ples", hit s kojim su osvojili cetvrto mjesto na Eurosongu 1987. godine.

Dobro zagrijana publika sada nije prestajala plesti i pjevati, a rasplesala se i Sanja, koja je spremno odbacila visoke pete i kraj koncerta docekala bosa. Uz puno pozdrava, zahvala i cestitki za predstojece blagdane Novi su se fosili oprostili od svoje vjerne publike i još jednom pokazali da prave zvijezde ne tamne.


Podijeli: Facebook Twiter