Novi EU-udar po džepu iznajmljivača

Kada izdaju račun za usluge agencije su dužne staviti napomenu o obavezi obračuna i uplate PDV-a (Novasol.hr)
Kada izdaju račun za usluge agencije su dužne staviti napomenu o obavezi obračuna i uplate PDV-a (Novasol.hr)

U moru novih regulativa, pravilnika, odredbi i propisa, hrvatski građani svakodnevno postaju taoci novog birokratiziranog sustava koji diktira članstvo u Europskoj uniji, a koje zasad realno osjećaju jedino na novčaniku.

Događa se da je Hrvatska u pretpristupnom razdoblju svašta ispregovarala, a da o tome javnost nije adekvatno obavijestila, pa onda svi padaju u nesvijest kada na vidjelo izađe da ostajemo bez prošeka, terena, marmelade, da se uvode certifikati za CO2, da agencije ne smiju reklamirati nekretnine bez energetskog certifikata…

Tako se među brojnim nametima našao i onaj po kojem će svi iznajmljivači koji surađuju sa stranim putničkim agencijama plaćati PDV na proviziju u iznosu od 25 posto. Cijelu je priču još nakon prošle turističke sezone zakotrljala jedna od najvećih stranih agencija Booking.com, koja je obavijestila iznajmljivače o novim pravilima igre. Apsurdno je da ih o tome obavijestila strana agencija, a ne nadležna državna tijela!

Novo zaračunavanje PDV-a dodatno je zbunilo iznajmljivače paušalce, koji i nisu upisani u registar obveznika PDV-a jer ne ostvaruju prihode od 230 tisuća kuna. Naime, privatni iznajmljivači koji surađuju sa stranim agencijama dužni su nakon 1. srpnja 2013. godine plaćati PDV od 25 posto, a isto se odnosi i na manje smještajne objekte koji ne prelaze prag od 230 tisuća kuna godišnjeg prometa.

Usto, manji smještajni objekti koji ne prelaze prag od 230 tisuća kuna godišnjeg prometa neće imati pravo na povrat poreza.

- Sve se radi stihijski, a naša država, koja je nakon ulaska u EU naslijedila nove obveze, bila nas je dužna pravovremeno informirati. Dogodilo se da nam je Booking nakon ljeta, dakle u listopadu, poslao dopis kojim nam nalaže da platimo 25 posto na proviziju  iako nismo u sustavu PDV-a. To ćemo sad morati plaćati, a nećemo imati pravo na povrat poreza. Koja je to logika, pita se jedna iznajmljivačica iz Medulina.

- S obzirom da ta strana agencija uzima proviziju od minimalno 15 posto, a dodate li k tome sada i iznos PDV-a jasno je da se radi o velikom udaru, zbog čega ćemo već ove sezone biti primorani dizati cijene barem za pet posto, kaže iznajmljivačica koja godinama surađuje s Bookingom.

Tvrdi da je ta agencija tempirano poslala dopis odnosno račun nakon sezone, po kojem bi im retroaktivno trebalo platiti 1.500 eura. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter