Novi EU-poticaji za ruralni turizam

Agroturizam Stara štala u Borutu dobio je 550 tisuća kuna iz IPARD-a - Valter i Marinela Merklin (D. ŠIŠOVIĆ)
Agroturizam Stara štala u Borutu dobio je 550 tisuća kuna iz IPARD-a - Valter i Marinela Merklin (D. ŠIŠOVIĆ)

- Iako je posao bio mukotrpan te smo na trenutak mislili i odustati, svakome bih preporučio da svoj projekt u seoskom turizmu kandidira za financiranje iz fondova Europske unije, kaže nam Valter Merklin, koji je uz pomoć novca iz europskog pretpristupnog fonda IPARD prošle godine sa suprugom Marinelom otvorio agroturizam Stara štala u zaselku Sandalji nedaleko od Boruta.

Ističe da je upravo zahvaljujući kandidaturi na IPARD od Hrvatske banke za obnovu i razvoj dobio povoljan kredit s kamatnom stopom od dva posto.

Ipak, mnogi se potencijalni vlasnici nekretnina na selu koji bi se jednoga dana voljeli baviti seoskim turizmom boje da neće moći poput ove obitelji dobiti poticaje za svoje investicije te da nakon IPARD-a više neće biti poticaja za seoski turizam u okvirima fondova iz EU-a.

- Za sada nije izvjesno da će uopće biti novih natječaja za ruralni turizam, odnosno programa koji će podržavati ruralni turizam, kaže nam Stevo Žufić iz porečke konzultantske tvrtke Adria Bonus koja se bavi kandidiranjem projekata na europske fondove. Tvrdi da nije donesen osnovni dokument po kojem će se financirati ulaganja u ruralnom prostoru - Program ruralnog razvoja RH od 2014. do 2020. Doduše, izrađuje se i Vlada bi ga trebala prihvatiti do kraja godine.

Da stvari ipak nisu tako crne govore informacije iz Ministarstva poljoprivrede. Naime, za seoski turizam u predstojećem će razdoblju biti zanimljiv EAFRD - Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj. Kroz ovaj fond financirat će se svi projekti koji su koherentni sa strategijom "Europe 2020", a to su oni koji doprinose povećanju konkurentnosti, održivom razvoju, zaštiti bioraznolikosti, kao i projekti energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije te projekti koji promiču socijalnu uključenost kroz smanjenje siromaštva i potiču gospodarski razvoj na ruralnim područjima.

Na natječaj će se moći javljati poljoprivredni proizvođači (OPG), mali i srednji poduzetnici te jedinice lokalne i regionalne samouprave na ruralnim područjima. (piše B. BAN)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter