Novi dr. znanosti porečkog Instituta za poljoprivedu

Dr. sc. Dean Ban i doktori znanosti Klara Trost i Marin Krapac (T. KOCIJANČIĆ)
Dr. sc. Dean Ban i doktori znanosti Klara Trost i Marin Krapac (T. KOCIJANČIĆ)

Institut za poljoprivredu i turizam u Poreču bogatiji je za dvoje mladih doktora znanosti; Vrsaranka Klara Trošt doktorsku je disertaciju na Ekonomskom fakultetu u Splitu obranila prije desetak dana, dok je Marin Krapac iz Vodnjana također doktorirao prošle godine i specijalist je za maslinarstvo.

Kako kaže v. d. ravnatelja Instituta dr. sc. Dean Ban, usprkos lošoj ekonomskoj situaciji uspjeli su ostvariti ovaj uspjeh, a još šest njihovih znanstvenih novaka je na doktorskim studijima te se očekuje da će barem troje doktorirati ove godine. Ban je istaknuo za njih velik problem: potrebama usprkos, resorno im ministarstvo ne odobrava otvaranje novih radnih mjesta, pa je stoga upitna budućnost mladih znanstvenika u koje godinama ulažu.

Krapac je na Agronomskom fakultetu u Zagrebu obranio disertaciju "Utvrđivanje zrelosti ploda masline metodom mjerenja električne impedancije na sortama picholine i buža momjanska u Istri", izrađenu u suradnji s timom znanstvenika sa Zavoda za elektroničke sustave i obradu informacija Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu. Postao je doktor biotehničkih znanosti (znanstvena grana voćarstvo). Trošt je pak nakon obrane disertacije "Vrednovanje manifestacija u funkciji održivog razvoja turističke destinacije" promovirana u doktoricu društvenih znanosti iz polja ekonomije, grana trgovina i turizam.

- Glavno pitanje moga rada bilo je utječu li manifestacije na održivi razvoj turističke destinacije u cijelosti. Anketirala sam direktore turističkih zajednica iz sedam primorskih županija i analizirala kalendare manifestacija. Zaključak je da manifestacije ne utječu na smanjenje sezonalnosti turizma, već ga i potiču, zbog toga što ih se najviše, duž cijele jadranske obale, održava tijekom mjeseca srpnja i kolovoza, kazala je Trošt. Dodaje da su već uspostavili suradnju s Općinom Motovun i u tijeku je realizacija projekta "Analiza ključnih dionika Festivala terana i tartufa TETA" koji se održava u rujnu u tom mjestu.

Ban je napomenuo da Institut broji 45 zaposlenih, od kojih je 13 u znanstvenim istraživanjima, dvoje je novo, a šestero novaka tek treba postati doktorima znanosti. U posljednje četiri godine nisu primili niti jednog novog novaka jer im to nije odobreno, premda im se svakog dana javljaju studenti s visokim prosjekom ocjena. Nažalost, moraju ih odbiti, iako posla ima.

Prošle su godine tražili otvaranje dvaju radnih mjesta, a u planu do 2015. još pet. Namjera im je, naveo je v. d. ravnatelja, pojačati znanstvenoistraživačku djelatnost i na novim poljima, kao što je ekologija, te poboljšati suradnju s gospodarstvom radi implementacije rezultata istraživanja. Svi njihovi visokoobrazovani djelatnici ne bave se samo znanstvenim radom, već i komercijalnim, budući da Institut nudi usluge brojnih analiza u laboratorijima i drugo. (T. KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter