Novi dokumentarac o Jimiju Hendrixu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nastup legende rock glazbe i gitarističkog genija Jimija Hendrixa s grupom The Jimi Hendrix Experience na Atlanta Pop festivalu 4. srpnja bit će tema novog dokumentarca i live albuma koji će izaći u narednih nekoliko mjeseci, prenosi Uncut.

Televizijska mreža Showtime emitirat će 4. rujna novi dokumentarni film o Hendrixu pod nazivom "Jimi Hendrix: Electric Church". Obiteljska tvrtka Experience Hendrix L.L.C. i diskografska kuća Legacy Recordings izdat će DVD i Blu-ray verziju 30. listopada, koja će sadržavati bonus sadržaj koji neće biti uključen u onu verziju prikazanoj na televiziji. "Electric Church" sadrži intervjue s Hendrixovim kolegama iz benda - Billyjem Coxom i pokojnim Mitchom Mitchellom, kao i s Paulom McCartneyjem, Steveom Winwoodom, Richom Robinsonom, Kirkom Hammettom, Derekom Trucksom, Susan Tedeschi, organizatorom festivala Alexom Cooleyjem i mnogim drugima.

Film sadržava 16-milimetarsku snimku u boji Hendrixova nastupa 4. srpnja 1970., deset tjedana prije njegove smrti. Publika na The Atlanta International Pop Festivalu bila je najveća pred kojom je taj slavni glazbenik nastupio, a procjenjuje se da ga je tamo slušalo oko 300.000 ljudi. Filmu će prethoditi live album "Freedom: Jimi Hendrix Experience Atlanta Pop Festival" koji bi trebao izaći 28. kolovoza, a bit će dostupan kao dvodijelni CD set i kao 200-gramski dvostruki LP vinil set sa 16 pjesama. Prvih 5000 vinila bit će individualno numerirani.

Ranije ove godine započeo je posao u memorijalnom parku u Hendrixovom rodnom Seattleu. Park koji se proteže na oko 10.000 kvadratnih metara smješten je na otvorenoj zelenoj povšini blizu gradskog muzeja Northwest African American Museum u stambenoj četvrti Central District. Nakon četiri godine planiranja i prikupljanja donacija, kalifornijska građevinska firma ERRG Inc. dobila je posao izgradnje parka.

"The Jimi Hendrix Park ukupan je zbroj godina napornog rada, suradnje, kreativnosti i velikodušnosti uloženih u nešto u što smo svi vjerovali te je sagrađen da komemorira predivno ljudsko biće", rekla je Hendrixova sestra Janie L. Hendrix, koja je također osnivačica i direktorica zaklade Jimi Hendrix Park Foundation.

"Nadamo se da će generacijama koje dolaze biti više od atrakcije ili točke interesa, već da će biti mjesto gdje će odati počast. Uređenje, umjetnički dizajn i ambijent oponaša vibru Jimijeve osobe kojoj ovaj park odaje počast", dodala je.

Građevinska tvrtka u travnju je započela rad na prvoj fazi izgradnje parka pod imenom "Little Wing", po glazbenikovoj pjesmi iz 1967. godine, a ona će uključivati konstrukciju ulaza i stepenica do jugoistočnog kuta parka, kao i popločenje staza obilaska, vremeplov Hendrixova života i, između ostaloga, vrt u obliku leptira. Trebala bi biti otvorena kasnije ove godine. Druga faza, koja trenutno još nema ime te je subjekt donacijske kampanje, uključivat će centralno sklonište, izvedbeni prostor i osjenčani zid na kojem će se izmjenjivati Hendrixove slike u obliku silueta. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter