Novi dokazi o ubojstvu Gadafija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Novi dokazi o ubojstvu svrgnutog libijskog diktatora Moamera Gadafija nakon njegova zatočenja i pogubljenju desetaka njegovih pristaša potiču pitanja o okolnostima njegove smrti, objavljuje Human Rights Watch u srijedu. 

Po verziji libijskih prijelaznih vlasti, Gadafi je ubijen u pucnjavi u trenutku zatočenja 20. listopada 2011. u Sirti, na sjeverozapadu zemlje. No, svjedoci i mediji su tvrdili da je ubijen nakon što su ga zatočili ustanici. 

Naslovljeno "Smrt diktatora: krvava osveta u Sirti", izvješće od 50 stranica detaljno opisuje posljednje sate Gadafija i okolnosti njegove smrti, smrti njegova sina i pripadnika njegova konvoja, na temelju svjedočanstava i fotografija snimljenih mobitelom. 

"Rezultati naše istrage potiču pitanja oko izvješća vlasti da je Moamer Gadafi ubijen u pucnjavi a ne nakon zatočenja", kaže Peter Bouckaert, direktor hitne službe pri HRW-u. 

"Dokazi sugeriraju da su paravojne snage oporbe smaknule nasumično najmanje 66 pripadnika Gadafijeva konvoja, zatočenih u Sirti", rekao je on. 

Paravojne snage u gradu Misrati zatočile su i razoružale pripadnike Gadafijeva konvoja a potom ih istukli. "Pogubili su najmanje njih 66 blizu hotela Mahari", dodaje on, ističući da su nekima ruke bile vezane iza leđa. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter