Novi dogovor o Dajli nije izvjestan

Dajla (G. ŠEBELIĆ/CROPIX)
Dajla (G. ŠEBELIĆ/CROPIX)

Iako pismo skupine istarskih intelektualaca papi Franji, u kojem od njega traže da preispita slučaj samostana Dajla, nije izazvalo oficijelne reakcije crkvenih vlasti, nema sumnje da će se o njemu razgovarati u vatikanskim institucijama.

U Hrvatskoj biskupskoj konferenciji nemaju namjeru, kako nam je rekao glasnogovornik Zvonimir Ancić, komentirati pismo papi Franji.

- Jasno je da HBK ne želi komentirati pismo koje dolazi iz izvancrkvenih redova, objašnjava dr. Ivica Maštruko, sociolog religije i nekadašnji ambasador pri Svetoj stolici.

Ipak, to ne znači da će crkveni vrh pismo ignorirati. Kanonik dr. Adalbert Rebić naglašava: "Dobro je da se vjernici oglase i da pišu papi. Papa Franjo je komunikativan, poštuje to i odgovara na pisma."

Dvojbe u uspjeh zahtjeva, što su ih u svom pismu istaknuli istarski intelektualci, ni naši sugovornici ne skrivaju.

- Pismo papi neće imati nikakav konkretan rezultat. Do promjene može doći jedino ako benediktinci iz Praglie budu benevolentni i pristanu na novi dogovor. To ovisi o njihovoj volji i susretljivosti. Papa tu ništa neće ni pokušati, ni promijeniti. Sve ovisi o odnosima unutar crkvenih institucija o kojima sveti otac neće odlučivati, objašnjava Maštruko.

- Ne znam može li to konkretno pismo imati nekog uspjeha, posebno ako se radi o diplomatskim odnosima, kaže Rebić. (D. GRAKALIĆ)

OPŠIRNIJE U DANAŠNJEM TISKANOM IZDANJU

 


Podijeli: Facebook Twiter