Novi djecji rukopisi pulskih motiva

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Medunarodni dan muzeja danas je cjelodnevnim programom uprilicio Arheološki muzej Istre u Puli otvorivši ga izložbom djecjih radova ucenika šestih razreda osnovnih škola (Kaštanjer, Veli Vrh, Tone Peruško, Giuseppina Martinuzzi, Stoja) naslovljenom "Pulski spomenici na starim razglednicama". Rijec je o projektu edukacijskog odjela AMI- ja koji je, predvoden Katarinom Zenzerovic, okupio radove nastale kombiniranom tehnikom olovke i suhog pastela. Tema se išcitava iz samog naziva izložbe, donosi razlicite rukopise i reinterpretaciju motiva koje otkrivaju razglednice pohranjene u muzeju, a ciji nastanak seže u kraj 19. i pocetak 20. stoljeca.

- Poslužili smo se s jedanaest razglednica koje, izmedu ostalih, nose prizore pulskog amfiteatra, Foruma i Komunalne palace, Slavoluka Sergijevaca, Dvojnih vrata, Augustovog hrama i franjevackog samostana, rekla je Katarina Zenzerovic na otvorenju izložbe, porucivši da je ona nastavak suradnje AMI-ja s predškolskim, osnovnoškolskim i visokoškolskim ustanovama. Darko Komšo, ravnatelj Arheološkog muzeja Istre, napomenuo je da su "Pulski spomenici na starim razglednicama" dio projekta koji bilježi sedmu radionicu Edukacijskog odjela, a da ce svoj nastavak imati životom u svjetskim knjižnicama kamo ce otputovati tiskane djecje razglednice.

- One krecu u svijet katalozima koje ih okupljaju, a koje je u našem izdanju realizirao Original Pula, porucio je Komšo naglasivši da su, uz Zenzerovic, u postavu izložbe suradivale i Monika Petrovic te Andrea Sardoz. Otvorenju su se odazvali i neki od autora, ucenika pulskih škola, cije ce radove posjetitelji muzeja moci pogledati do zakljucno s 30. lipnja.

 

 


Podijeli: Facebook Twiter