Novi direktor festivala Neven Frangeš

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Premda velikana hrvatskog jazza Boška Petrovica više nema, grožnjanski festival "Jazz is Back", koji je Petrovic inicirao i vodio, nastavit ce se i 12. godinu zaredom. Održat ce se od 16. srpnja do 4. kolovoza, a organizator, Opcina Grožnjan, u petak je predstavila novog direktora festivala - pijanista, skladatelja, docenta na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu i dugogodišnjeg Petrovicevog prijatelja Nevena Frangeša.

Od ove godine Frangeš ce voditi i grožnjansku Ljetnu jazz školu u organizaciji Hrvatske glazbene mladeži, koja ce se odvijati od 21. srpnja do 3. kolovoza.

U organizacijskom odboru festivala, uz Frangeša, bit ce još nekoliko Petrovicevih prijatelja i nekadašnjih kolega - basist Mario Mavrin, gitarist Primož Grašic, jazzist Elvist Stanic i profesor na akademiji u Grazu i voditelj Jazz orkestra HGM-a iz Zagreba Siegfried Feigl, te nacelnik Grožnjana Rino Duniš koji je istaknuo da im je velika želja da festival opstane bez obzira na sve, što ce poduprijeti i svi dosadašnji sponzori.



Novina je i to što ce se naziv festivala proširiti "Jazz is Back - B.P.", pri cemu su inicijali posveceni Bošku Petrovicu, te ce se kao takav pokušati i zaštititi, najavio je Duniš. O Frangešu je još kazao da je dobitnik mnogih nagrada, medu kojima su Porin i Status, koji je dobio nekoliko puta za najboljeg jazz pijanista. Upravo je izdan CD s berlinskim koncertom dua Petrovic - Frangeš, koji je kandidiran za ovogodišnjeg Porina. I Frangeš je stari prijatelj Grožnjana, jer je vec prije 30 godina bio clan ekipe koja je zapocela jazz školu na celu s Petrovicem. Frangeš je poznat i kao ravnatelj glazbenog programa Dubrovackih ljetnih igara.

Duniš je podsjetio da je "Jazz is Back" prije tri godine osvojio nagradu Europa Jazz Award kao najbolji mali jazz festival, što je još jedan poticaj više da daju sve od sebe da se njegovo održavanje nastavi.


Podijeli: Facebook Twiter