Novi dio štinjanskog groblja na više od 800 kvadrata

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon što se da završi prijenos državnog zemljišta na Grad Pulu napokon bi se moglo započeti s radovima na proširenju mjesnog groblja u Štinjanu. Podsjetimo, proširenje se planira već neko vrijeme i to na predjelu prema moru. Taj se dio, za izradu geodetske podloge raščistio još prije tri godine, ali su daljnji radovi zapeli jer je teren na kojem se planiralo proširenje u vlasništvu države.

Dvije faze proširenja

Kako smo doznali od direktora Monte Gira Darka Buršića postojeća površina groblja ne zadovoljava trenutne potrebe te je bilo nužno razmišljati o proširenju. Lokacijska dozvola je dobivena i čeka se građevinska, a čim se riješi pitanje vlasništva raspisao bi se natječaj za izvođenje radova. Govoreći o proširenju štinjanskog groblja Buršić navodi dvije faze radova te kako će se groblje proširiti za 20 posto. Prva faza obuhvaća proširenje na parceli od 869 kvadrata, dok bi se u drugoj radilo na ostatku parcele, a sve u svemu groblje bi u budućnosti prošilo na oko dvije tisuće kvadrata.

- U prvoj fazi, u novom dijelu groblja, koje bi se gradilo na oko 800 četvornih metara, širilo bi se na parceli nepravilnog oblika južno od postojeće groblja koja bi se funkcionalno nadovezala na postojeće groblje. Tu bi se, nakon dogradnje, dobila 72 grobna mjesta, 22 obiteljske grobnice za šest ukopa, 40 jednostrukih i 20 četverostrukih niša, pojašnjava Buršić.

Proširenje groblja projektirano je, doznajemo, u skladu s potrebama na padini južno od postojećeg, vodeći pritom računa o konfiguraciji terena, smještaju grobnih mjesta uz zidove, a predviđeni su i prolazi za kasnije širenje. Na području proširenja planiran je tako smještaj grobnih mjesta u grobnim redovima, obiteljskih grobnica te smještaj građevina s nišama za odrasle. Prošireni dio se na kraju planira hortikulturalno urediti na način da se na minimalno deset posto površina zasadi nisko i srednje visoko zelenilo, a postavile bi se i klupice za sjedenje. 

- S obzirom na činjenicu da je investicija procijenjena na preko dva milijuna kuna smatram da bi bilo dobro da se radovi na proširenju izvode zajedno s proširenjem groblja u Puli, no dinamiku ćemo još utvrditi, zaključio je direktor Monte Gira.

Širenje prema moru

Podsjetimo, nedavno se između starog i novog dijela, na mjestu gdje se nekada nalazio zid sagradilo 16 položenih niša. Trenutno je na štinjanskom groblju izdano 580 rješenja, a tek je nekoliko mjesta slobodno.

I iz Grada Pule nam potvrđuju da, kako bi se osigurala potrebna grobna mjesta na mjesnom groblju u Štinjanu, ove godine planiraju započeti predviđeni radovi proširenja tog groblja. U tijeku je izrada glavnih projekata i pribavljanja potrebne dokumentacije u cilju ishodovanja građevinske dozvole kao preduvjet za početak radova. Sredstva za građenje, odnosno proširenje groblja osigurat će se iz sredstva poslovanja trgovačkog društva Monte Giro d.o.o. Pula i drugih izvora financiranja, navode iz gradske uprave. (Borka PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter