Novi buzetski kolektor gotov do početka listopada


U tijeku su treća i četvrta faza izgradnje kanalizacijskog kolektora Sv. Martin - Majcani - Stupari. Investitor je gradsko komunalno poduzeće Park odvodnja, a ugovorena vrijednost radova 2,5 milijuna kuna. Na javnom nadmetanju kao najpovoljniji izvoditelj izabrana je buzetska Ekspert gradnja. Stručni nadzor, u vrijednosti od 70.000 kuna sa PDV-om, provodi Istra inženjering Poreč.

- Izgradnju kanalizacijskog kolektora Sv. Martin - Majcani - Stupari, uključujući i nadzor, sufinanciraju Hrvatske vode u iznosu od 80 posto priznatih i ugovorenih radova, ističe direktorica "Parka" Ervina Kisiček.

Duljina trase je 2,3 kilometara, a na kanalizacijski kolektor spojit će se oko 35 obiteljskih kuća kao
i jedno veliko poljoprivredno gospodarstvo. Kolektor se gradi za nekoliko sela i zaseoka; Majcani, novi dio Stupari, donji dio Rumeni, te dio naselja Mandaši. Rok izvođenja radova je 120 dana od dana uvođenja u posao, što znači da bi zahvat trebao biti dovršen početkom listopada.

- Riječ je o zahtjevnoj komunalnoj investiciji zbog kamenitog i stjenovitog terena kao i izgrađenih obiteljskih kuća. Osim glavne dionice koja se gradi uz županijsku cestu Buzet- Željeznička stanica, gradi se i desetak odvojaka uz manje ceste kao i među obiteljskim kućama, što otežava zahvat, ističe Kisiček.

Fazna izgradnja kanalizacijskih kolektora kojom će se i ovaj dio Buzeštine s petstotinjak stanovnika obuhvatiti sustavom javne odvodnje, počela je 2007. godine kada je izgrađeno oko 2,1 kilometar kolektora. Tada je riješeno područje oko potoka Žejna, od potoka Vraćek do Mandaši, uz više odvojaka kroz novi dio naselja, ugovorene investicijske vrijednosti oko 1,5 milijuna kuna. Izvođač radova bila je riječka tvrtka Dira-gradnja, a izgradnju je pratilo niz problema i poteškoća u realizaciji s obzirom je izvođač zbog velikih financijskih gubitaka na gradilištu prekinuo radove i napustio gradilište. No, postupkom aktivacije bankarske garancije za izvođenje radova, bio je prisiljen nastaviti sa realizacijom ugovorenih obveza i završiti radove.(G.ČALIĆ ŠVERKO)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


 


Podijeli: Facebook Twiter