Novi Audijev konceptni automobil

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Audi je na tradicionalnom austrijskom mitingu "Wortherseetour 2011." predstavio nabildanu konceptnu verziju svog novog modela A1 namijenjenom vožnji po trkacoj stazi.

Rijec je o studiji A1 clubsport quattro koju pokrece turbobenzinski peterocilindricni agregat zapremine 2,5 litre postavljen na integralni quattro pogon.

Izlazna snaga TFSI agregata, u odnosu na modele TT RS i RS 3 Sportback, drasticno je povecana na 370 kW (503 KS) sa zakretnim momentom od cak 660 Nm.

Automobil do stotke stiže za 3,7 sekundi i nastavlja do krajnjih 250 km/h. Motor je uparen s preciznim šesterostupanjskim rucnim mjenjacem.

Kao i na modelu A4 DTM, ispušna cijev nalazi se na lijevom boku, odmah ispred stražnjeg kotaca. Za izvrsne performanse zaslužna je i niska ukupna masa automobila koja iznosi svega 1.390 kilograma.

Koncept je postavljen na 19-colne naplatke jedinstvenog dizajna, a nalik na turbinu. Za kocenje se brinu golemi ventilirajuci keramicki diskovi i celjusti sa šest klipova. Ovjes sa spiralnim oprugama opremljen je sustavom podešavanja kompresije i dinamicnim amortizerima.

Unutrašnjost se svodi samo na osnovno. Konceptni model nema stražnje sjedalo, a na tom su mjestu ugradene poprecne šipke kako bi karoserija bila kruca. Ovakav koncept s naglaskom na visoke performanse nije ostavio prostora za infotainment sustav, MMI zaslon, pa cak ni zvucnik.

Lagana školjkasta sjedala preuzeta su s modela Audi R8 GT i u njima se veže pomocu trkacih pojaseva u cetiri tocke.


Podijeli: Facebook Twiter