Novi asfalt Ulici 43. istarske divizije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Skorašnje otvaranje rekonstruirane, prakticki nove, Nazorove ulice zasigurno ce razveseliti mnoge pulske vozace koji njome svakodnevno prometuju. Konacno cesta koja nece služiti razbijanju bubrežnih kamenaca - bit ce prvo što ce pomisliti vozaci guštajuci u komadicu normalne prometnice buduci da vozeci ostalim pulskim prometnicama poskakuju po zakrpanim dijelovima. Pogotovo otkad je krenuo projekt plinofikacije. Naime, nakon završenih radova asfaltira se iskljucivo širina rova, umjesto, kako bi mnogi željeli, prometnog traka. U takvom su stanju Ulica Monteparadiso i Palisina na Novoj Verudi i Ulica 43. istarske divizije i Koparska ulica u Šijani.

Treba sanirati ceste izuzetno pohabanog asfalta
Medutim, opcepoznato je da su mnoge pulske prometnice, koje još cekaju svoj red u projektu plinofikacije, prepune rupa i zakrpa. Rijetki su dijelovi grada u kojima je nakon radova asfaltirana cijela širina prometne trake - možemo navesti tek dio obilaznice, Bulevara i problematicne Rizzijeve ulice. Zašto se pulske prometnice u potpunosti ne asfaltiraju nakon što se srede instalacije koje se nalaze ispod njih, što bi bilo i potrebno, ali i ocekivano rješenje, upitali smo nadležne u Gradu Puli.

- Pitanje je u tom slucaju koliko bi se namjenskih sredstava utrošilo na plinofikaciju, a koliko na asfaltiranje. Interes Grada svakako je potpuno rekonstruiranje prometnica, poput primjera u ulici Dubrovacke bratovštine ili Nazorovoj ulici, gdje su uz izgradnju oborinske odvodnje, izmijenjene i ostale komunalne instalacije i položene one za plin pa ne bi trebalo biti kopanja u bližoj buducnosti. Postoji potreba da se na takav nacin rekonstruiraju mnoge prometnice u gradu, ali komunalne tvrtke trenutno nisu spremne za takve projekte. Plinara je podigla kredit, no druge tvrtke nemaju sredstava za tako opsežne projekte, kaže Damir Prhat, procelnik Upravnog odjela za komunalni sustav i imovinu, s kojim se slaže i gradonacelnik Boris Miletic, tvrdeci da u gradu postoje, neovisno o plinofikaciji, dionice izuzetno pohabanog asfalta pa se one trebaju sanirati prije ulica kojima prolazi plinovod.

Grad ne može financijski pratiti plinofikaciju
Iako je potpuna rekonstrukcija poželjna da renovirane ceste u skoroj buducnosti ne bi bile ponovno raskopane, primjerice u Anticovoj i Dobrilinoj te dijelu Tomasinijeve ulice gdje je Grad brzo zamijenio asfaltni sloj prometnice, ukazuje da se ovom problemu može i "jeftinije" pristupiti uz vremenski puno kraca zatvaranja prometnica te ih realizirati na zadovoljstvo vozaca. Zamjena asfaltnog sloja zasigurno bi dobro došla u Ulici 43. istarske divizije te Koparskoj i Palisinoj ulici, Rizzijevoj i Volticevoj, a uskoro ce to biti itekako potrebno Rakovcevoj, Stankovicevoj i Krležinoj ulici, buduci da je u tim dijelovima postavljanje cjevovoda za plin okoncana. Pogotovo Rakovcevoj ulici gdje je najuocljiviji zub vremena.

- Upravo krajem mjeseca, kada krece izgradnja dijela šijanskog kolektora na Punti, razmišljamo da duž cijele Ulice 43. istarske divizije, koja je u jako lošem stanju zbog ucestalih radova, zamijenimo gornji asfaltni sloj. Jasno je da se narednih godina važni prometni pravci u Puli trebaju rekonstruirati, no pitanje je treba li potpuno ili "tek" zamijeniti gornji sloj asfalta, pojašnjava procelnik Prhat.

S obzirom na to da se govori da Plinara ima namjenska sredstva i ne može ih trošiti na asfaltiranje cijele trake, pitamo se zašto Grad nije osigurao sredstva i usporedo s plinofikacijom popravljao gradske prometnice.

- Grad jednostavno nije mogao financijski, ni dinamikom pratiti plinofikaciju jer postoje potrebe za realizacijom drugih znacajnih projekata. Pogotovo projekta oborinske odvodnje, što zahtijeva ponovno prekopavanje. Najbolji primjer te tvrdnje je Valturska ulica - okoncana je plinofikacija, ali treba izgraditi sustav oborinske odvodnje i zamijeniti instalacije vodovodne mreže. Da smo kojim slucajem asfaltirali citavu ulicu, kroz dvije godine iznova bi bila sva puna zakrpi. A takvih slucajeva ima puno u gradu, zakljucio je Prhat.


Podijeli: Facebook Twiter