Novi albumi stižu s proljećem

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Neil Young, Damon Albarn, Mariah Carey, Coldplay - samo su neka od svjetski poznatih glazbenih imena koja će ovog proljeća svoje obožavatelje razveseliti novim nosačima zvuka.

Neil Young će, primjerice, album "A Letter Home" objaviti već krajem ovog mjeseca. Slavni glazbenik, koji je u intervjuu za Rolling Stone izjavio da mu je rad na novom materijalu bilo "jedno od najvećih low-tech iskustava koje je ikada imao", LP s akustičnim obradama objavit će u izdanju Third Man Recordsa Jacka Whitea.

Američka grupa The Hold Steady krajem ovog mjeseca predstavit će album "Teeth Dreams". Bit će to nasljednik njihovog albuma "Heaven Is Whenever" iz 2010. godine, materijala koji su objavili nakon sedmogodišnje pauze. Budući da tada i sami nisu bili zadovoljni svojim uratkom, odlučili su se na privremeni prekid rada tijekom kojeg je pjevač Craig Finn snimio solistički LP. Novi materijal koji bi trebao biti njihov do sada najglasniji i najmračniji CD snimali su s producentom Foo Fightersa Rickom Raskulineczom.

iPad za spot

Za travanj je najavljeno i objavljivanje albuma "Food" američke pjevačice Kelis. Četiri godine nakon njezinog zadnjeg nosača zvuka, pjevačica se odlučila promijeniti producenta i nove pjesme stvarati u suradnji s indie-rock producentom Davidom Sitekom. Album "Food" donosi kombinaciju retro zvukova i moderne produkcije, puno balada i R&B ritmova.

- Nisam htjela album koji će odisati prošlošću, već nešto što će u sebi nositi emociju stvari u koje sam bila zaljubljena dok sam odrastala, otkrila je Kelis.

Nakon što je protekla dva desetljeća stvarao glazbu s grupama Blur, Gorillaz i The Good, the Bad and the Queen, Damon Albarn krajem travnja objavit će prvi solistički album "Everyday Robots", sniman tijekom tri mjeseca u njegovom studiju u Londonu.

- Moguće je da sam podsvjesno izbjegavao snimanje solističkog albuma, rekao je Albarn čiji je materijal producirao Richard Russell iz kuće XL Recordings. Nakon prvog singla "Everyday Robots" koji je dobio i svoje videoizdanje, prošlog je mjeseca predstavljen i drugi singl "Lonely Press Play" za koji je spot snimio sam Albarn, koristeći svoj iPad. Treći singl "Hollow Ponds" bit će objavljen sredinom travnja, dok će četvrta pjesma s albuma "Heavy Seas of Love", u kojoj gostuju Brian Eno i The Leytonestone City Mission Choir, biti predstavljena krajem travnja.

Bez imena

Početkom svibnja novi, četrnaesti nosač zvuka koji trenutačno nema ime konačno će predstaviti američka pjevačica Mariah Carey. Iako je prošle godine najavila da će mu ime biti "The Art of Letting Go", njezin novi materijal od prošlog mjeseca službeno nema ime. Prošle ga je godine najavio singl "Beautiful", duet s pjevačem Miguelom, koji joj je osigurao 15. mjesto na ljestvici US Billboard Hot 100.

Kao i Mariah, tajanstven je i Prince čiji bi album "Plectrum Electrum" trebao biti objavljen ovog proljeća. Na novim pjesmama radio je sa svojim pratećim girl bendom, hard rock trijom 3rd Eye Girl. Kako je otkrio na jednom koncertu, snimio ih je u potpunosti uživo, pod utjecajem izvođača kao što je Led Zeppelin i Jimi Hendrix.

Sredinom svibnja premijeru će imati i "Ghost Stories", šesti studijski album britanske grupe Coldplay, nasljednik njihovog uspješnog albuma "Mylo Xyloto" iz 2011. godine. Na albumu će se naći devet pjesama među kojima je i aktualni singl "Midnight", kao i prvi najavni singl "Magic".

Pjesme za disko

Kultni američki post punk bend Swans novi album »To Be Kind« objavit će sredinom svibnja. Njihov trinaesti studijski nosač zvuka snimljen je u studiju u blizini teksaškog El Pasa.

- Glazba mora biti savršena tako da ne odustajem dok to ne postignemo. To je strah od neuspjeha. Neke su pjesme vrlo melodične, a emocije nisu toliko jake, otkrio je frontmen benda Michael Gira.

U svibnju se očekuje i novi album švedske indie-pop pjevačice Lykke Li koji će nositi ime "I Never Learn". Pjesme koje će se nalaziti na njemu mlada glazbena zvijezda opisuje kao snažne balade za svoju generaciju.

- Htjela sam da to budu pjesme poput onih bezvremenskih hitova u kojima se svi mi možemo prepoznati. Bila sam opsjednuta detaljima i to me gotovo izludilo. Želim da to budu pjesme koje će se zadnje puštati u disku, zaključila je. (I. KOCIJAN)


Podijeli: Facebook Twiter