Novi album Davida Bowieja 8. siječnja 2016.

David Bowie - novi album za 69. rođendan
David Bowie - novi album za 69. rođendan

Britanski rock glazbenik David Bowie najavio je izlazak novog albuma pod nazivom "Blackstar", koji bi svjetlo dana trebao ugledati na glazbenikov 69. rođendan 8. siječnja iduće godine, prenosi časopis Mojo.

Istoimeni singl izaći će 20. studenoga te, kako se ističe na službenoj stranici pjevača, nije dio Davidovog kazališnog projekta "Lazarus," kako su neki mediji ranije nagađali. Desetominutni singl Blackstar tematska je pjesma nove kriminalističke drame "The Last Panthers", a uskoro će ga se moći čuti u cijelosti.

Dugogodišnji Bowiejev producent Tony Visconti u intervjuu za novi broj Mojoa opisao je album kao "nešto svježe što dolazi iz drugačijeg svemira". Kazao je da se pristup "Blackstaru" razlikuje od pristupa albumu prethodniku iz 2013. "The Next Day".

"The Next Day je počeo isprobavati nešto novo, no u njega se uvuklo nešto staro. Na ovom albumu nije tako", komentirao je Visconti.

Za "Blackstarovu" avanturističku vibru, prožetu jazzom i intenzitetom rocka, zaslužan je sastav mladih glazbenika koje je Bowie okupio u periodu od siječnja do svibnja ove godine.

Jezgru sastava čine saksofonist Donnyja McCaslin, gitarist Ben Monder, bubnjar Mark Guiliana, basist Tim Lefebvre i klavijaturist Jason Lindner.

"David je namjerno uzeo Donnyja kako ne bi došlo do ponavljanja", komentirao je Visconti novi glazbeni tim.  "Da smo koristili Davidove bivše glazbenike to bi bili rockeri koji sviraju jazz. No imati jazziste koji sviraju rock mijenja stvari. Njihov pristup glazbi bio je tako osvježavajuć te sam se veselio svaki dan u studiju. Nije učinjeno ništa što bi podsjećalo na prošlost", dodao je Visconti.

Prethodni album "The Next Day" objavljen prije tri godine na glazbenikov 66. rođendan debitirao je na broju jedan u Velikoj Britaniji. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter