Nove vozačke od 1. srpnja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nove vozačke dozvole u formatu kreditne kartice počet će se izdavati od 1. srpnja, kada na snagu stupa novi Pravilnik o vozačkim dozvolama koji je objavljen prošloga tjedna i koji je usklađen s direktivama Europske unije.

Kao što se i očekivalo, pravilnikom je propisano da stare vozačke dozvole vrijede do isteka roka na koji su izdane, a najduže do 19. siječnja 2033. godine. To prijelazno razdoblje uvele su sve zemlje članice EU-a koje su nove dozvole počele izdavati u siječnju ove godine.

Prema pravilniku MUP-a, nadležno tijelo dužno je izdati vozačku dozvolu najkasnije u roku od 30 dana od dana zaprimanja zahtjeva u redovnom postupku. No, vozač može tražiti i da mu se dozvola izda u žurnom postupku, a u tom slučaju dozvolu uručuje Policijska uprava zagrebačka, i to u roku od dva radna dana.

Što se tiče dokumenata potrebnih za izdavanje dozvole, uobičajeno se, među ostalim, traži osobna iskaznica ili drugi dokaz o identitetu ako osoba nije hrvatski državljanin, uvjerenje o položenom ispitu te uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti za upravljanje vozilima, i to ne starije od šest mjeseci. Nužna je i fotografija, osim u slučaju da je podnositelj zahtjeva u protekle dvije godine podnio zahtjev za izdavanje elektroničke isprave za koju je fotografija pohranjena u Informacijskom sustavu MUP-a, a izgled osobe nije značajnije promijenjen. (I. F./NL)


Podijeli: Facebook Twiter