Nove vile neće spasiti zapuštene istarske gradiće

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Urbani sociolog dr. Ognjen Čaldarović, redoviti profesor na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, profesionalno se bavi temama koje uglavnom ostaju izvan središta javnog interesa, iako se - ipak - odnose na najšire slojeve građana. Čaldarović istražuje i komentira probleme gradova i javnih prostora, nove tendencije u načinu izgradnje stambenih i poslovnih prostora, te utjecaj politike i ekonomije na svakodnevni urbani život. Zanima se i za ekološke teme i turizam. Razgovarali smo o temama koje smo procijenili najbitnijim u ovom trenutku.

- Na koje sve načine na hrvatsko urbano društvo utječe kriza, koju ekonomisti smještaju između recesije i depresije? Možemo li reći da su gradovi sve siromašniji, zajedno sa svojim stanovnicima?

- Jedan od fenomena koji je tipičan za tranzicijske zemlje je i relativno visok stupanj urbane koncentracije. U tom smislu, u Zagrebu, kao glavnom gradu Hrvatske živi oko 25 posto ukupnog stanovništva Hrvatske. S obzirom na taj podatak, teritorijalne nejednakosti u stupnju urbaniziranosti teritorija postoje, one se čak u pojačavaju, pa stoga dolazi do jačanja procesa urbanih „nejednakosti“. S druge strane, postoje i mnoge prednosti koje nosi život u srednjim ili manjim gradovima. Ekonomsku krizu je u gradovima možda je najzornije moguće vidjeti po mnogobrojnim stanovnicima gradova koji pretražuju kontejnere za smeće tražeći iskoristivu sirovinu. Najveći gradovi su i mjesta najveće koncentracije stanovništva - i bogatog, ali i siromašnog. Postupno se razvija model izrazite socijalne stratifikacije u urbanim centrima.

- Prije nekoliko godina, gradovi su se uljepšavali, pravile su se nove fasade, niknule su poslovne zgrade. Danas su na brojnim gradilištima ostale samo skele i temelji, jesu li one ajjasniji "znak vremena", nekog lažnog obilja koje je sada prošlost?

- Nisam siguran da se radi o „prošlosti“. Mnogi bogati poduzetnici i dalje istrajavaju na izgradnji luksuznijih objekata, najčešće poslovnih, dakle onih koji nose profit. Proces „uljepšavanja“ grada, gentrification, u nas se odvija na drugačiji način od onoga koji smo mogli vidjeti u razvijenim zemljama zapada ili SAD-a. Umjesto stvarne promjene socijalne strukture stanovništva u urbanim centrima, u nas se grade, po principu „projektnog planiranja“, pojedinačni objekti, i/ili trgovački centri kao nove ikone urbane situacije. S rastom ekonomske krize, naravno, moguće je očekivati i promjene u urbanom uljepšavanju i gradogradnji.

- Pisali ste o gentrifikaciji pojedinih dijelova gradova, o "oplemenjivanju" gradskih četvrti, iz kojih odlaze siromašni. Je li taj trend održiv i može li on se primijetiti u manjim gradovima i regijama, poput Istre? Izgradnja vila za bogate strance u Istri možda se može i tako objasniti?

- Socijalna stratifikacija u društvu shvaćena i kao rezidencijalna segregacija polako zahvaća sve pore hrvatskog društva. Pojava tzv. „urbanih vila“ - za razliku valjda od „ruralnih vila“, posvuda je tipična posljednjih petnaestak godina. Također, pojava privatnih, korporativnih investitora i u nas, posebno u Istri, nije iznenađujuća u otvaranju procesa globalizacije i otvaranju granica. Ne radi se o pravoj gentrifikaciji, nego o zadovoljavanju ukusa i potreba nekih društvenih slojeva koji su „otkrili“ i Istru. Taj će se proces nastaviti, a da se ipak radi o specifičnoj gentrifikaciji svjedoči i potreba i planovi za izgradnjom mnogobrojnih golf igrališta koji predstavljaju dio ukupne ponude svima onima koji su navikli i na taj sport. Poseban je problem, naravno, ekološka dimenzija cijelog tog zamišljaja. Izgradnjom „autentičnih istarskih vila“ problem rekonstrukcije zapuštenih istarskih gradića, Oprtlja, primjerice, nije riješen i neće ni biti dok se u rekonstrukciju i revitalizaciju ne uključi županija, općine, gradovi, pa i cijela država. Pojedinačne „vile“ će ostati samo usamljeni otoci u prostranstvima neuređenosti, zapuštenosti i nebrige. Radi se prije svega o čistoj komercijalizaciji prostora. (Razgovarao Dubravko GRAKALIĆ)

INTEGRALNI INTERVJU U PRILOGU ZOOM U SUBOTNJEM TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter