Nove tri skulpture za šetnicu u Banjolama

Ravnateljica Mariza Kovačević pored već saniranog dijela zida
Ravnateljica Mariza Kovačević pored već saniranog dijela zida

U vinkuranskom kamenolomu Cave Romane održava se, do kraja mjeseca, ljetna kiparska kolonija u organizaciji umjetničke udruge Cave Romanae. Nastavak je to tradicije ove kolonije započete 1992. godine koju je pokrenuo Šime Vidulin, a kroz koloniju su prošla velika imena poput Mocennija i ostalih kipara. Sada koloniju preuzimaju mlađi kipari, koje usmjerava iskusni Eros Čakić, predsjednik udruge i umjetnički direktor kolonije, a cilj je nastavak tradicije izrade suvremene umjetnosti u kamenu.

Nove skulpture na šetnici u Banjolama

Na ovogodišnjoj koloniji kiparsko umijeće pokazuju Ivan Briski iz Zagreba i pulski dvojac Davor Kliman i Denis Sardoz, sve pod budnim okom umjetničkog i tehničkog voditelja Tihomira Hodaka.

- Malo nas je poremetilo vrijeme posljednjih dana pa je i sam projekt postavljanja skulptura na šetnicu u Banjolama prolongiran, tako da ćemo nove skulptura postaviti do kraja ovog mjeseca. Nastavak je to prošlogodišnjeg projekta, izrade ženskih lica u kamenu. Prošle godine postavljene su tri skulpture, jednak broj bit će postavljen na kraju mjeseca, kaže Hodak.

Umjetnici rade u kamenu, donaciji tvrtke Kamen Pazin koja već godinama podupire rad udruge, a sve financira Općina Medulin, koja je ujedno i pokrovitelj, te Arena Hospitality Group i Javna ustanova Kamenjak. Kamen je iz kamenoloma u Valturi i iste je vrste kao i onaj iz kamenoloma kod Vinkurana po kojem su o udruga i kolonija dobili ime.

- Kolonija Cave Romanae 95 počela je s radom 1992. u kamenolomu Cave Romanae kod Vinkurana i otada članovi djeluju na području općine Medulin, ali i u čitavoj Hrvatskoj i okolnim zemljama putem likovnih kolonija i kiparskih simpozija. Rezultati se mogu vidjeti diljem cijele općine Medulin na čijem je području postavljeno 60-ak naših skulptura, a ovogodišnji projekt izrade ženskih lica u kamenu - svako lice predstavlja jedno mjesto općine, samo je nastavak uspješne suradnje s Medulinom, kaže Hodak.

Kroz koloniju je napravljeno više od 150 javnih skulptura na području Istre i Hrvatske, a članovi su svi koji su sudjelovali u koloniji, a među njima su i međunarodno priznati kipari iz Argentine, Meksika, Njemačke, Italije, Slovenije, Srbije, Rumunjske i naravno, Hrvatske. Od poznatijih projekata, koje su proteklih godina realizirali, Križni je put od premanturskog groblja do Volma.

Koloniju obogatiti novom generacijom kipara

- Želja nam je nastaviti projekt s mladim snagama i zato imamo bazu mlađih autora, koji bi trebali u budućnosti voditi koloniju. Orijentiramo se prema mlađim autorima i svake godine želimo koloniju obogatiti novom generacijom kipara. Pogotovo jer je kiparstvo u kamenu najstarija tehnika kiparstva te je ovakvim projektima promoviramo da ne izumre, najavljuje Hodak, koji ističe da je kolonija u tijeku te poziva sve zainteresirane da se odazovu i posjete ih te se na licu mjesta upoznaju s njihovim radom. (Goran ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter