Nove tehnologije iskoristiti za pružanje usluga građanima

Pametni gradovi - budućnost počinje sada
Pametni gradovi - budućnost počinje sada

Pulski gradonačelnik Boris Miletić u Zagrebu je sudjelovao na konferenciji "Smart Cities 2016: Pametni gradovi – budućnost počinje sada". Cilj konferencije je isticanje važnosti razvoja pametnih gradova i uprava, koji omogućuju značajne financijske i energetske uštede te smanjenje onečišćenja okoliša. Sudjelovali su brojni predstavnici gradova, vlasnici pametnih rješenja, članovi akademske zajednice i javnog sektora.

Omogućene višemilijunske uštede

Na panel diskusiji o načinu upravljanja gradovima u stoljeću promjena i digitalnog razvoja, Miletić je ukazao na pozitivna iskustva Pule s uvođenjem novih tehnologija u svakodnevni rad gradske uprave i komunikaciju s građanima. Na tom je području Pula postala primjer drugim gradovima u Hrvatskoj.

- Pula je danas u mnogim stvarima pionir i nadam se da će to uskoro postati standard i za sve ostale gradove. Među prvima smo krenuli s objedinjenom javnom nabavom i elektroničkim poslovanjem, što nam je omogućilo višemilijunske uštede i veću transparentnost poslovanja. To prepoznaju i nezavisna istraživanja, koja Pulu redovito svrstavaju upravo među najtransparentnije i najštedljivije gradske uprave u Hrvatskoj, kazao je Miletić.

Istaknuo je pritom da nove tehnologije i alate treba iskoristiti za što učinkovitije pružanje usluga građanima. Primjer takvog alata je e-Proračun - za interaktivnu vizualizaciju i analizu proračuna, koji je Pula nedavno uvela kako bi taj temeljni gradski dokument približila građanima. Pulski e-Proračun je predstavio Dean Gambin iz tvrtke Coin. Projekte kojima su u svojim gradovima, putem Internet aplikacija, omogućili i olakšali pristup mnogim uslugama, prezentirali su i gradonačelnici Rijeke, Koprivnice, Duge Rese i Kutine.

- Pamet i znanje ljudi koji mogu implementirati inovacije je najvažnija, naglasio je Željko Turk, gradonačelnik Zaprešića i predsjednik Udruge gradova.

Najvažnije implementirati inovacije

Turk je kazao da se pametno upravljanje očituje u transparentnom i pametnom gospodarenju gradskim budžetima te se danas dvije trećine javnih investicija u EU ostvaruju u gradovima.

Ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Tomislav Tolušić govorio je o pametnim gradovima u kontekstu regionalnoga razvoja i mogućnosti sufinanciranja EU sredstvima. Najavio je da će u drugoj polovici ove godine započeti s realizacijom pilot projekt integriranih teritorijalnih ulaganja za sedam hrvatskih gradova, među kojima je i Pula. Za tu je namjenu osigurano 345 milijuna eura. (K. FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter