Nove tehnologije dolaze, ali stari mediji se drže

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prije nekoliko dana mediji su objavili da je Facebook kupio aplikaciju WhatsApp. Objašnjeno je da se radi o aplikaciji za slanje poruka putem mobilnih komunikacijskih uređaja ali tako da se ne plaćaju same poruke već jedino internetski promet. Odmah sam se osjetio kao metuzalem koji i dalje šalje klasične SMS-ove i još nije imao pojma da takvo što postoji. Još jedna nova tehnologija je tu. S vremena na vrijeme se netko zabrine i najavi kraj nekog medija - filma, knjige, radija… u obliku kakvom ga znamo.

Osamdesetih godina video je prijetio da potpuno izmijeni filmsku industriju. Dovoljno je bilo imati uređaj za reprodukciju i televizor. Zašto bi onda netko išao u kino? Tri desetljeća kasnije, videoteke su mrtve a kina su još živa. Promijenjena, prilagođena novoj publici i novim tehnologijama, ali živa i zdrava

Na koncu ništa nije moglo, i još uvijek ne može, zamijeniti gušt gledanja filma na velikom ekranu uz, naravno, ugodna sjedala, kvalitetnu sliku, može i u 3D-u, zvuk i možda pokoju vrećicu kokica. I televizori su opstali, u novom obliku, prilagođeni novim vremenima.

Još jedan medij za koji se najavljuju crni dani je i knjiga. Tehnologija i tu ima svoje adute, pa osim što postoje e-čitači puno veća količina podataka nego prije dostupna je na netu koji se pretvara u jednu globalnu arhivu. Ali knjige se i dalje tiskaju, prodaju i čitaju. Možda kriza čini da ljudi manje kupuju a više posuđuju u knjižnicama.

Svojevremeno je o svijetu bez knjiga pisao Ray Bradbury u genijalnom romanu "Fahrenheit 451", ali pisac, a to izgleda nitko nije shvatio, je u romanu upozoravao da će knjige nestati zbog ljudske opčinjenosti televizijom. No, nisu zbog televizije stradali drugi mediji - ni film, ni knjige, ni radio…

Uzgred, izgleda da ćemo i Wikipediju dobiti u tiskanom izdanju, nekom je i to palo na pamet. Bit će zanimljivo ako se realizira. (Mladen RADIĆ)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter