Nove stranice buzetske enciklopedije

Buzetski zbornik (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Buzetski zbornik (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Prava je rijetkost da se tako mala sredina poput buzetske može pohvaliti bogatom izdavačkom djelatnošću u kojoj značajno mjesto zauzima Buzetski zbornik, svojevrsna enciklopedija i kronika Buzeštine, najdugovječniji godišnjak istarskog sjevera.

U uvodnom dijelu objavljen je govor gradonačelnika Valtera Flega u povodu obilježavanja prošlogodišnje Subotine. Primarni cilj je očuvanje, izučavanje te prezentacija materijalne i nematerijalne baštine buzetskog kraja pa su glavni sadržaji svih zbornika prilozi predstavljeni prethodno na znanstvenim skupovima.

Prvo poglavlje zbornika naslovljeno "42. znanstveni skup Buzetski dani" počinje prilogom dr. Vesne Girardi Jurkić o rimskoj žarnoj nekropoli na Pintoriji kod Buzeta, tekstom o rijetkim nalazima grobnih priloga, a posebno o jedinstvenoj zdjelici ukrašenoj vjenčićima od rižinih perli.

O Račicama - povijesnim fragmentima od srednjeg vijeka do 19. stoljeća piše dr. Slaven Bertoša. Mr. Jakov Jelinčić u svome je radu "Tjelesne i smrtna kazna u odredbama Buzetskog statuta iz 1435." iznio zanimljive podatke o kaznama.

Dr. Ivan Milotić istražio je povijest crkve sv. Ane na Goričici. Sagrađena je kao crkva sv. Tome brigom obitelji Gravisi krajem 15. ili u prvoj polovici 16. stoljeća.

Matija Nežić piše o Minjeri 1797. godine, o nabavi drva iz Motovunske šume nakon pada Venecije, neophodnog goriva za održavanje proizvodnje u tvornici alauna i vitriola pod Sovinjakom dok je Nataša Nefat predočila kronologiju konzervatorskih radova na kaštelu Petrapilosa od 2000. do 2011. godine.

O rezultatima arheoloških istraživanja provedenih unutar kaštela Petrapilosa tijekom 2010. i 2011. godine, piše mr. Josip Višnjić. Dr. Zdenko Balog obradio je temu "Mrežasti i zvjezdasti svod u Istri". Mr.  Tatjana Bradara i Nenad Kuzmanović autori su teksta o novim nalazima graničnih ploča iz 18. stoljeća koje su se nalazile na nekadašnjoj granici između Venecije i Austrije na području Ćićarije. Mr. Josip Žmak u svom je prilogu obradio temu o razoružanju karabinjerskog garnizona u Lanišću, a Ana Pernić, dipl. bibl., predstavila je povijest knjižne produkcije na Buzeštini.

U poglavlju "Iz našeg kraja" objavljen je tekst o sjevernoistarskim penjalištima za koja vrhunski penjači kažu da su među najboljima u Europi. U poglavlju "Obljetnice" dvije su obljetničke teme: Ana Pernić piše o tri desetljeća kontinuiranog djelovanja mješovitog pjevačkog zbora GD "Sokol", a Dinka Belević o pet godina rada Doma za starije i nemoćne u Buzetu.

Poglavlje "Prikazi" donosi tekst Mirjane Pavletić koja piše o novoj knjizi profesora Frane Para "Nevidljiva tipografija". Sam Frane Paro opisao je nastanak "Nevidljive tipografije". Objavljen je i osvrt Mladena Pavera na knjigu "Stanovništvo i migracije sjeverne Istre- Buzeštine" koju je napisao Edo Merlić, a Matija Nežić  donosi prikaz knjige "Osebujno mjesto austrijske Istre - lupoglavski kraj u srednjem i novom vijeku" autora Slavena Bertoše. U poglavlju "Literarni prikazi" objavljene su pjesme Ade Klarić, Marije Ribarić, Miroslava Sinčića i Mirne Bratulić.  (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter