Nove spoznaje o povijesti buzetskog kraja

Predsjednica Katedre Elena Grah Ciliga (u sredini) vodila je skup (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Predsjednica Katedre Elena Grah Ciliga (u sredini) vodila je skup (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Dvije godišnjice obilježene su u Buzetu u povodu gradskog praznika i tradicijske pučke fešte Subotine. "Buzetski dani", najdugovječniji znanstveni skup u Istri, doživio je svoje 44. izdanje te u organizaciji Katedre Čakavskog sabora Buzet i suorganizaciji Pučkog otvorenog učilišta "Augustin Vivoda" danas u Narodnom domu okupio deset izlagača, a promoviran je i 40. broj Buzetskog zbornika, najdugovječnijeg godišnjaka istarskog sjevera.

pozornost mlađih generacija. Znanstveni skup otvorila je dogradonačelnica Ana Pernić zahvalivši se mr. Boži Jakovljeviću koji je postavio temelje ovoj rujanskoj tradiciji.

U skup je svojim izlaganjem uveo mr. Jakov Jelinčić (Pazin). Analiziravši podatke o vjenčanjima u Župi Sovinjak od 1845. do 1876., istaknuo je da je poznato da se vjenčanja, osim u iznimnim i opravdanim slučajevima, ne mogu obavljati unutar Došašća, (Adventa) i Korizme te da u Sovinjaku u tom razdoblju nije bilo niti jedne iznimke.

Mr. Kristina Džin (Sveučilište u Zagrebu, Hrvatski studiji) obradila je temu "Prostor doline rijeke Mirne i keramičarsko-opekarska proizvodnja antičke Istre". Ekipa Arheološkog muzeja Istre u Puli, tijekom lipnja 1969. godine naišla je na do tada nepoznato nalazište velikih količina keramičkih ulomaka, koje je locirano 2,2 kilometra zapadno od mosta kojim cesta Livade - Motovun prelazi tok rijeke Mirne. Može se zaključiti da su se na široj lokaciji Monforno na rijeci Mirni podno Motovuna nalazili rimski keramičarsko-opekarski proizvodni centri, radionice, gotovo u sustavnom nizu.

Prof. dr. Slaven Bertoša sa Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli govorio je o izvješću koje je 1792. dao sastaviti rašporski kapetan Alvise Foscari, pripadnik jedne od najznamenitijih mletačkih plemićkih obitelji. Njoj je pripadao i dužd Francesco Foscari iz XV. stoljeća. Rašporski kapetan Foscari posebnu je brigu posvetio obrazovanju mladeži, zaštiti šuma i poticanju lokalne industrije, pri čemu se posebice založio za rudnik i tvornicu za proizvodnju stipse i sumporne kiseline ispod Sovinjaka. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD SUBOTE.


Podijeli: Facebook Twiter