Nove sankcije Iranu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Američki kongres velikom je većinom u srijedu prihvatio nove sankcije Iranu u sektoru energetike i brodogradnje samo dan nakon što je predsjednik Barack Obama predstavio nove mjere kojima kani spriječiti nuklearni program Teherana, prenose u četvrtak mediji. 

Predstavnički dom velikom je većinom izglasovao dosad najoštrije sankcije nametnute Islamskoj Republici zbog njezina odbijanja da odustane o nuklearnog programa koji bi mogao voditi k razvoju nuklearnog oružja.  

Novim se sankcijama kažnjava svaka osoba ili tvrtka koja radi s iranskim naftnim ili plinskim sketorom ili izdaje osiguranje za prijevoz tereta  iranskoj nacionalnoj naftnoj tvrtki,  sudjeluje u eksploataciji uranija s Iranom ili mu prodaje naftne prerađevine. 

Sankcije je jednoglasno prihvatio i Senat i sada taj tekst mora potpisati i predsjednik Barack Obama.  

Prihvaćanje sankcija u oba doma trebalo bi iranski energetski sektor "staviti izvan igre"  i konačno "lišiti Iran deviza potrebnih za razvoj njegova nuklearnog programa",  rekla je Ileana Ros-Lehtinen, republikanka, predsjednica odbora za vanjske poslove Predstavničkog doma. 

Predsjednik Obama u utorak je predstavio novi paket američkih sankcija Iranu kojima će se kažnjavati banke koje bi pomagale Iranu u prodaji njegove nafte, a pritom je izrijekom naveo kinesku Bank of Kunlun te Iračku banku, prenosi agencija Reuters.   

Zapad sumnjiči Islamsku Republiku da pod krinkom razvoja nuklearnog programa u civilne svrhe nastoji razviti atomsko oružje, što Iran redovito opovrgava. (Hina/AFP)   


Podijeli: Facebook Twiter