Nove restrikcije u coffee shopovima?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nizozemska bi uskoro mogla ostati bez svojih popularnih coffee shopova koji su jedan od njezinih glavnih turistickih aduta.

Nadaleko poznati nizozemski kafici u kojima se legalno prodaje i puši kanabis, tzv. coffee shopovi, uskoro bi mogli postati stvar prošlosti. Unatoc tomu što su coffee shopovi magnet za turiste i simbol nizozemske liberalnosti, nadolazeca nova vlada razmišlja o njihovu ukidanju, odnosnu za pocetak smanjenju broja takvih ugostiteljskih objekata.

Nove nizozemske vlasti planiraju provesti plan prema kojemu ce coffee shopovi postati klubovi u koje ce moci uci samo oni koji su clanovi. Osim toga, svi coffee shopovi koji se nalaze na udaljenosti manjoj od 350 metara od škola, bit ce zatvoreni.

Jedna od restriktivnih mjera je i ta da ce ubuduce kanabis u coffee shopovima moci kupovati samo domaci stanovnici. To je iznimno loša vijest za turiste koji su Nizozemsku dobrim dijelom posjecivali upravo zbog takvih usluga.

Vlasnici coffee shopova vladine mjere docekuju s negodovanjem. Smatraju da ce to biti velik udar na cjelokupno nizozemsko gospodarstvo. Ipak, ima i onih koji smatraju da ce, unatoc restriktivnim mjerama, posao s kanabisom i dalje cvjetati – s coffee shopovima ili bez njih.


Podijeli: Facebook Twiter