Nove registracije na "testu"

(D. JELINEK)
(D. JELINEK)

Nove registracijske pločice za vozila, koje Ministarstvo unutarnjih poslova najavljuje već više od dvije godine, još neće ugledati svjetlo dana. Iako je još prošle jeseni kao "siguran" datum slovio 1. siječnja 2016. godine, posao s novim registracijskim pločicama za vozila, na kojima treba stajati i oznaka Europske unije, još nije dovršen.

Svaki grad svoju oznaku?

"Ministarstvo intenzivno radi na dovršetku konačnog rješenja izgleda novih registarskih pločica, a trenutačno je u tijeku usklađivanje pratećih pravilnika s tehničkim specifikacijama i testiranje njihove čitljivosti sukladno standardima," poručili su iz službe za odnose s javnošću MUP-a.

Štoviše, u MUP-u ne potvrđuju ni kako će najavljeni pravilnik koji predviđa da će svaki od 128 hrvatskih gradova imati svoju registraciju doista biti usvojen.

"Odgovore na pitanja o registracijskim područjima dat će podzakonski akti – pravilnici - čija donošenja su u tijeku," kažu u Ministarstvu unutarnjih poslova, ne otkrivajući ni kako će pločice izgledati, ni kakve će oznake nositi.

"Ministarstvo će javnost pravovremeno upoznati i s konačnim izgledom registarskih pločica i s datumom početka izdavanja kada cijeli proces bude dovršen," napomenuli su nadležni, ne otkrivajući kako će, zapravo, izgledati registarske pločice i od kada će biti u upotrebi.

Prema pravilniku s kojim je javnost bila upoznata prije godinu dana, registracijske pločice s oznakama gradova trebali su dobiti stanovnici svih 128 gradova, dok bi žitelji općina na vozilima imali tablice obližnjeg grada. U Istarskoj županiji oznake bi dobili Buje (BU), Buzet (BZ), Labin (LB), Novigrad (ND), Pazin (PZ), Poreč (PO), Rovinj (RV), Umag (UM) i Vodnjan (VD), dok bi Pula zadržala postojeću oznaku (PU).

Europski logo i oznaka države

Prošle jeseni javnost je obaviještena da će nove registracijske pločice izrađivati po trećeotkupljenom rješenju s javnog natječaja, čiji je autor riječki arhitekt Gordan Resan. Po tom prijedlogu nove će registracije sadržavati europski logo - oznaku EU i međunarodnu oznaku države HR na lijevoj strani pločice, slovnu oznaku registracijskog područja, brojčano-slovnu oznaku te grb Republike Hrvatske na desnoj strani pločice.

Tada su u MUP-u naglašavali kako vozači neće biti obavezni mijenjati stare pločice za nove (koje će stajati 76 kuna), te da ih uvode od 1. siječnja 2016. godine. Rok je prošao, a hoće li pločice biti kakve su najavljene – ili će njihov dizajn iznova određivati nova vladajuća većina – tek će se vidjeti. (D. GRAKALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter