Nove recepcije te aleje smokava i oleandara u kampovima

Najveća hortikulturna investicija je uređenje dviju cvjetnih aleja
Najveća hortikulturna investicija je uređenje dviju cvjetnih aleja

Pri spomenu na pulski Arenaturist, na pamet najprije padaju impozantne investicije i financijski rezultati. No, zimi kada utihne vreva brojnih gostiju, hoteli se zatvore, a kampovi isprazne, upravo ovi potonji postaju omiljena gradska šetališta. Štoviše, ne samo da su kampovi otvoreni za ugodne zimske šetnje i sve omiljenije trčanje, već su, kao što su utvrdili brojni šetači, vrlo uredni i čisti. Stoga smo željeli doznati što ova turistička kuća u kampovima radi - zimi.

Sadnja sezonskog cvijeća

Nešto više o tome doznali smo od voditeljice marketinga i prodaje Manuele Kraljević.

- Za 2017. Arenaturist d.d. ima predviđen niz manjih zahvata koji spadaju pod redovno održavanje i manje investicije. Kad su u pitanju naši kampovi, uložiti će se oko 400 tisuća eura tijekom zimskih mjeseci, sve do otvaranja, početkom travnja slijedeće godine. Kao najveću pojedinačnu investiciju istaknuli bismo izgradnju nove recepcije kampa Stupice, a zatim i obnovu ronilačkog kluba u kampu Stoja. Osim navedenog, planirano je i uređenje još jednog, četvrtog po redu sanitarnog bloka u kampu Medulin. Pored ovih, Arenaturist je i prethodnih godina ulagao u uređenje sanitarnih blokova u kampovima Tašalera, Kažela, Stupice i Pomer, pojasnila je Kraljević.

U tehničkom odražavanju, koje je u Arenaturistu organizirano centralno, a odnosi se na sve objekte, kampove, naselja, hotele i mobilne kućice, stalno je zaposleno 15 osoba. Tijekom sezone pulski hotelijer na tim poslovima dodatno zapošljava još 20 sezonskih radnika. Za čišćenje, okopavanje, sadnju i košnju zelenih površina zaduženo je deset stalno zaposlenih djelatnika u hortikulturnom dijelu, koji je također uređen centralno. Tim djelatnicima u ljetnim mjesecima pomaže još 20 sezonskih radnika.

Svake godine Arenaturist ulaže približno 50 tisuća kuna u sadnju sezonskog cvijeća i ukrasnih grmova. Ovogodišnja se najveća hortikulturna investicija odnosi na sadnju i uređenje dviju cvjetnih aleja u kampu Kažela - Aleje smokava i Aleje oleandara. Osim toga, dodatno su ograđivane parcele sadnjom eleagnusa i oleandara, kazala je Kraljević.

Otvaranje kampova u travnju

Osim ovih investicija, valja napomenuti da je ovo hotelsko poduzeće nedavno objavilo kupnju i dva hotela u Njemačkoj, Art'otel cologne u Kölnu i Art'otel Berlin Kudamm, za 54,5 milijuna eura, što je prva akvizicija takve vrste za jednu istarsku hotelsku tvrtku. U Arenaturistu su napomenuli da je to prvi korak u provedbi strategije njegovog vlasnika, PPHE Grupe, da hrvatska kompanija postane konsolidator svih hotelskih operacija i hotela koje PPHE ima u srednjoj i istočnoj Europi. Nakon prošlogodišnjeg preuređenja hotela Park, tu je i ulaganje od 14 milijuna kuna u objekte u Medulinu, koje bi trebalo biti ostvareno do kraja siječnja slijedeće godine.

Za Arenaturistom je i odlična turistička godina, jer je u prvih ovogodišnjih devet mjeseci ostvario ukupne prihode od 425,9 milijuna kuna, odnosno 17,6 posto više nego u istom razdoblju lani, dok je dobit iznosila 102,1 milijun kuna te je bila 11 posto viša. (Kristina FLEGAR, snimio Milivoj MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter