Nove putovnice najskuplje dosad

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gradani kojima do kraja ove godine istekne putovnica moci ce od 1. sijecnja 2010. dobiti novu, biometrijsku putovnicu s elektronickim cipom na kojem ce, osim osobnih podataka, biti zapisani i biometrija lica te otisci lijevog i desnog kažiprsta. Ta ce ih napredna tehnologija, po svemu sudeci, koštati nešto više od dosadašnjih putovnica. U MUP-u kažu da cijena novih putovnica nije još definirana, ali da se iznosi u Europi krecu izmedu 38 i sto eura, odnosno 280 i 730 kuna. Cijena hrvatskih putovnica, tvrde u MUP-u, bit ce sigurno u donjem dijelu tog cjenika. Bude li cijena i najniža, 280 kuna, putovnica bi bila 50 kuna skuplja nego sada. No, stare putovnice i dalje ce se moci koristiti dok ne isteknu.

Da bi dobili novu putovnicu, gradani ce morati dati otiske dvaju prstiju, vlastorucni potpis i fotografiju «bez pokrivala za glavu». No, za razliku od starog zakona, ali i onog o osobnim iskaznicama, u novom zakonu o putovnicama propisane su iznimke koje se odnose na fotografiju - u obzir može doci i snimak s pokrivalom za glavu, ako se nosi iz vjerskih ili medicinskih razloga, ali pod uvjetom da ne prekriva obraze, bradu i celo.

Otisci prstiju ne uzimaju se od djece mlade od 12 godina jer im papilarne linije nisu još razvijene, a ako se otisci prstiju iz nekog razloga ne mogu uzeti od odrasle osobe, ona ce dobiti putovnicu koja ce vrijediti samo godinu dana. Putovnicu s trajanjem od godine dana dobit ce i svatko tko je u razdoblju od pet godina izgubio dvije ili više putovnica. Ujedno je omoguceno da svi stariji od 21 godine dobiju putovnicu na deset godina. Dosad je dobna granica za to bila 27 godina.

Da bi se biometrijske putovnice uopce mogle ucinkovito koristiti, potrebno je tehnološki opremiti policijske uprave, granicne prijelaze i diplomatska predstavništva u inozemstvu. Stoga se u zakonu predvida da ce za njihovo uvodenje trebati 81,46 milijuna kuna. No, prioritet ce biti veleposlanstva i konzulati u europskim zemljama u kojima se izdaje 95 posto svih putovnica izdanih u inozemstvu. Oni ce potrebnu opremu - prvenstveno se misli na mogucnost uzimanja otisaka prstiju - dobiti do kraja ove godine. Diplomatska predstavništva u dalekim zemljama, poput Australije i zemalja Južne Amerike, bit ce opremljena do kraja 2010. Dotad ce smjeti izdavati biometrijske putovnice bez otisaka prstiju, ali s rokom valjanosti od samo godine dana.


Podijeli: Facebook Twiter