Nove price Ivane Guljaševic

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U vec tradicionalnom književnom programu koji se svake subote održava u podne u Castropoli, simpaticne su moderatorice Željka Kondic Dabo i Ina Delic, djeci poznate po vodenju radionica Monte Librica, predstavila autoricu Ivanu Guljaševic i njezinu knjigu naslovljenu "Zoo novosti".

Na vrlo ležeran, djeci zanimljiv nacin, kolibrice Ina i Željka, kako ih je od milja nazvala autorica Monte Librica Slavica Curkovic, razgovarale su s Ivanom Guljaševic.

"Dakle, dragi macak Mitz, vi kao prvi i jedini macak koji je bio na Mjesecu... Kako se osjecate kao macak koji je bio na Mjesecu?"

"Osjecam se upravo kao macak koji je bio na Mjesecu.""A kako se osjecate sad kad ste se vratili s Mjeseca?". "Ah, upravo kao da sam se vratio s Mjeseca". "Kako vam je bilo na Mjesecu?" "Pa, bilo je jako tiho". Tako autorica pripovijeda cudnovate zgode ljubimaca iz svijeta faune u svojoj novoj knjizi, iz koje su nekoliko stranica procitale Željka i Ina.

Svoju karijeru Guljaševic zapocela je kao autorica stripa, zatim animiranog filma, nastavivši potom kao ilustratorica i spisateljica. Napomenula je da najprije kreira tekst, a zatim ilustracije, jedino je jednom prilikom najprije kreirala ilustracije a potom tekst.

Ivana Guljaševic završila je Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, smjer grafika u klasi prof. Šiška, profesorski odjel. Ilustracijom se intenzivno bavi od 1999. Ilustrirala je desetak slikovnica razlicitih autora i objavila autorsku slikovnicu "Kako je krokodil Marko pronašao svoj dom" u izdanju Školske knjige za koju je i nagradena nagradom za najbolju hrvatsku slikovnicu Ovca u kutiji 2005, a slikovnica je i uprizorena u lutkarskom kazalištu "Ivana Brlic-Mažuranic".

Ilustrirala je i veliki broj udžbenika, a redovni je ilustrator i u djecjim casopisima. Od 2000. bavi se filmom, pa je tako autorica i redateljica filma "Kao nekim cudom" koji je nagraden na festivalu FIKE u Portugalu. Mališani su imali mogucnost pogledati i neke od njezinih kratkih animiranih filmova. (V. BEGIC)


Podijeli: Facebook Twiter