Nove prepreke sporazumu za Grcku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Europske dionice oslabile su u cetvrtak nakon što se Grcka suocila s dodatnim preprekama u nastojanjima da osigura paket pomoci, što je ponovo prizvalo strah od bankrota koji bi dodatno pogoršao dužnicku krizu eurozone. Naime, europske vlasti odgodile su odluku o drugom paketu pomoci za Atenu minimalno do ponedjeljka, a izvori u EU kazali da se razmatra i mogucnost odgode dijela ili cijelog paketa pomoci do završetka izbora u Grckoj.

Kaotican bankrot Grcke povecao bi pritisak na druge prezadužene zemlje eurozone na tržištima obveznica i potpirio strah od njihovog bankrota. U takvom su se okruženju medu gubitnicima izdvajale banke, koje su jako izložene dugovima eurozone. Najveci su pad vrijednosti zabilježili španjolski zajmodavci, medu kojima je Banco Popular oslabio 6,8 posto nakon što je Madrid ukinuo zabranu špekulativne trgovine bankovnim dionicama.

"Bojazan u vezi s bankama uglavnom se temelji na riziku širenja zaraze na Portugal, Irsku i donekle Španjolsku i Italiju, koje se još nisu izvukle iz nevolja", rekao je Luca Solca iz tvrtke Cheuvreux. "Postoje takoder tehnicki razlozi za pad cijena dionica - ukinuta je zabrana špekulativne trgovine dionicama španjolskih banaka".

Pritisak na financijski sektor generiralo je i upozorenje agencije Moody's o mogucem smanjenju rejtinga za 17 svjetskih i 114 europskih financijskih institucija zbog težih uvjeta financiranja, povecanja tereta regulative i težeg makroekomskog okruženja. 


Podijeli: Facebook Twiter