Nove posude za otpad dijele se u Štinjanu od 11. travnja

Nove kante s elektronskim čipovima (N. LAZAREVIĆ)
Nove kante s elektronskim čipovima (N. LAZAREVIĆ)

Nakon što je Herculanea uspješno provela pilot-projekta novog načina prikupljanja komunalnog otpada na području Mjesnog odboru Nova Veruda, odlučila je nastaviti s uvođenjem novog načina skupljanja komunalnog otpada i na području MO-a Štinjan, piše u letku koji su Štinjanci protekloga tjedna dobili u sandučićima za pisma. Kako se u njemu navodi, novi način skupljanja otpada uvodit će se postepeno u sve mjesne odbore.

Nakon podjele uklanjanje kontejnera

U letku navode da će tijekom travnja domaćinstvima biti podijeljene posude za otpad, upute za postupanje s posudama za otpad i brošure o novom načinu sakupljanja otpada.

- Svaka posuda za otpad imat će na sebi čip sa oznakom domaćinstva kojemu je dodijeljena, a vozila za prijevoz otpada imat će elektronski čitač čipa koji će kod svakoga pražnjenja posude očitati vlasnika posude. Na takav će se način pratiti broj ispražnjenih posuda po domaćinstvu, pojašnjavaju u letku te dodaju da, iako se još neće prijeći na novi način obračuna (do uspostave sustava na cijelom području grada) o ukupnom broju ispražnjenih posuda za to domaćinstvo, ovisit će i buduća visina troška usluge odvoza smeća.

S druge strane, navode iz Herculanee, na ovaj način korisnike usluge potiču da dodatnim odvajanjem korisnih sirovina iz otpada u budućnosti utječu na visinu svog računa. Iz Herculanee upozoravaju da će posude za kućni komunalni otpad moći zadužiti samo domaćinstva koja su u njihovoj bazi podataka odnosno ona koja i sada plaćaju uslugu odvoza komunalnog otpada. Domaćinstva koja nisu u bazi podataka posudu mogu zadužiti po upisu u bazu, javljanjem u Herculaneu.

- Slijedeći korak je postepeno uklanjanje posuda za otpad koje se sada nalaze na javnoj površini te domaćinstava koja nisu zadužila posudu neće imati gdje odložiti svoj kućni otpad. Korisni otpad - papir, karton, plastiku, domaćinstva će izdvajati u vrećice koja će im također podijeliti djelatnici Herculanee, zaključuje se u letku te navodi da će mještani o povlačenju postojećih posuda biti pravovremeno obaviješteni.

Što s turistima i vikendašima?

Kako će novi sustav profunkcionirati u Štinjanu vidjet će se uskoro. No, činjenica je da je na Novoj Verudi, kada su kontejneri maknuti, ubrzo na istim mjestima niknuli nelegalni deponiji otpada. Je li samo riječ o nesnalaženju u novom sustavu, inatu ili nedovoljno razvijenoj ekološkoj svijesti, ostaje pitanje? Iako, činjenica je da mnogu ljudi nisu znali što učiniti s pojedinim vrstama otpada pa je očito kako bi trebalo više raditi na edukaciji građana.

Također, ostaje pitanje tko cijeli sustav nadgleda kao i specifičnosti naselja poput Štinjana gdje je velik broj kuća zapravo turističke ili vikendaške namjene? Kako će se tu urediti odvoz otpada ostaje još uvijek otvoreno pitanje. Pitanje ostaje i što kada se kontejneri budu maknuli, žitelji budu imali svoje kante u svojim dvorištima - gdje će turisti po naselju (kojih ljeti ima na tisuće) bacati otpad kada korpica za bacanje smeće, osim na glavnom trgu te na križanju do njega, uopće nema?!

Raspored podjele posuda

Djelatnici Herculanee dijelit će posude za otpad te brošure od 11. do 27. travnja u vremenu od 12 do 18.40 sati. U slučaju kiše podjela će biti obavljena naknadno. U ponedjeljak 11. travnja na redu je tako Štinjanska cesta, 12. travnja Fortin, Pužari i ulica Selo, a 13. travnja ulica Varoš. Ulice Pelini, sv. Margarete, Put za Kanalić na redu su 14. travnja. U petak i subotu, 15. i 16. travnja, na redu je Baližerka. Šurida je na redu 18. i 19, a Kaščuni 20. i 21. travnja. Puntižela je na redu 22. i 23. travnja, a 25. na redu dolaze stanovnici Valcereša, Trsina i Valdemuške. U utorak 26. travnja na redu je Kalčeva, ulica Kozada, Prilaz Plazine, a 27. travnja Lungera, Tutrulska, prilaz Runci i Vallelunga. Iz Herculanee mole da se oni, koji u naznačeno vrijeme neće moći biti kući radi preuzimanja posude, jave u Herculaneu na telefon 638-416 i dogovore preuzimanje.

Cijena usluge, za sada, ostaje ista

Žitelji Mjesnog odbora Nove Veruda potvrdili su nam jučer da se polako ipak snalaze u novom načinu prikupljanja otpada, a kako im se, cijena usluge, nije promijenila. Za sada im je tek na uplatnicama "kvadratura stana" prebačena u "litre otpada" no cijena je ostala u lipu ista. To će se naravno mijenjati jednom kada sustav zaživi na području cijeloga grada i kada će onaj koji zagađuje više to i više plaćati. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter