Nove ploče na motovunskim ulicama

(M. RIMANIĆ)
(M. RIMANIĆ)

Motovunska Ulica Mure, zapravo prolaz prema ophodnoj galeriji gradskih zidina, dobiva novo opločenje. Djelatnici GEP-a iz Trviža, koji prema godišnjem ugovoru obavljaju građevinske komunalne poslove u Motovunu na prostoru od dvjestotinjak četvornih metara uz suglasnosti konzervatora, postavljaju novo opločenje.

Ovime će se uljepšati, ali i učiniti pristupačnijim zapadni i južni dio gradskih zidina, rekao je općinski načelnik Slobodan Vugrinec.

Investicija vrijedna 150 tisuća kuna, koja se financira iz općinskog proračuna, predstavlja početak obnove povijesnog opločenja motovunskih ulica.

Naime, nakon popločavanja dijela ulice u planu je isti posao na dijelu Trga Andrea Antico, gdje će se usporedno s obnovom opločenja obnoviti vodoopskrbna mreža. Nakon toga planira se opločavanje Ulice Velog Jože do Barbakana, a potom i Gradiziola od zgrade nekadašnjeg doma za starije osobe do parkirališta.

U Gradiziolu će se uz obnovu povijesnog opločenja obnoviti vodoopskrbni sustav, a postavit će se i cijevi za provlačenje električnih i telekomunikacijskih kablova.

Općina Motovun od Ministarstva kulture očekuje suglasnost za obnovu, zapravo "otvaranje" pet bifora na zapadnom krilu komunalne palače, najstarije romaničke profane zgrade u Istri.

Ovime će se javnosti otvoriti prozori koji su tijekom povijesti zazidani i na taj način zaklonili vizuru grada za koji je sredinom 17. stoljeća biskup Giacomo Filippo Tommasini zapisao: "Motovun je jedan od najljepših gradova europske urbane povijesti". (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter