Nove osobne iskaznice mogu imati i djeca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na snagu je stupio Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o osobnoj iskaznici kojim počinje prva faza projekta izrade elektroničke osobne iskaznice. Nova osobna bit će redizajnirana s unaprijeđenim elementima zaštite te podatkom o osobnom identifikacijskom broju (OIB).

Osobne iskaznice mogu izvaditi i djeca mlađa od 16 godina s prebivalištem u Republici Hrvatskoj, s obzirom na to da će nakon 1. srpnja 2013. i pristupanja Hrvatske Europskoj uniji hrvatski državljani moći putovati u druge države članice EU-a s putovnicom ili osobnom iskaznicom. S obzirom na to da je osobna iskaznica znatno jeftinija od putovnice, izdavanjem iskaznica djeci olakšat će se i pojednostaviti putovanja unutar Europske unije i drugih država koje državljanima Unije dozvoljavaju prelazak državne granice s osobnom.

Pri podnošenju zahtjeva za izdavanje osobne iskaznice djetetu starijem od 16 godina, koje nema javnu ispravu kojom se može provjeriti njegov identitet (primjerice: putovnicu), mora biti prisutan roditelj ili skrbnik koji će potvrditi identitet djeteta.

Dijete mlađe od 12 godine ne mora osobno biti prisutno kod podnošenja zahtjeva za izdavanje osobne iskaznice. Djeca starija od 12 godina moraju biti prisutna kod podnošenja zahtjeva radi davanja otiska papilarnih linija i potpisa.

Građani Republike Hrvatske neće morati mijenjati osobne iskaznice kad Hrvatska postane 28. članica EU-a. Sve važeće osobne iskaznice vrijede do roka na koji su izdane.

Cijena izrade nove osobne iskaznice neće se mijenjati i iznosi 48,50 kuna, koliko košta i dječja osobna.

Osim osobnih iskaznica koje se izdaju od 1. siječnja 2003. godine, u optjecaju je i određeni broj osobnih iskaznica izdanih s rokom važenja trajno osobama starijim od 65 godina. Građani koji imaju te osobne iskaznice ne moraju ih mijenjati. No, te iskaznice ne mogu koristiti kao putne isprave za prelazak državne granice jer ne odgovaraju međunarodnim standardima zaštite. (Portal GI)


Podijeli: Facebook Twiter