Nove nepravilnosti u Agrofarmaciji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vlasnica tvrtki Agrofarmacija i Svijet biljaka Dubravka Orlic Bašlin ponovno je zbog svog odnosa prema bivšim radnicima postala meta njihovih kritika. Lucano Božac, nekadašnji djelatnik Agrofarmacije, upozorava da mu bivša šefica nije predala poreznu karticu (IP obrazac) za razdoblje kada je radio u njenoj tvrtki, iako je on to od nje u više navrata tražio.

Protiv tvrtki Orlic Bašlin desetak je radnika pokrenulo sudski spor zbog neisplacenih placa, a dugovanja po radniku iznose od deset do više od 30 tisuca kuna. Jedan od onih koji na sudu traže svoja prava je i Božac, koji je u Agrofarmaciji radio od 1. ožujka 2007. do 31. sijecnja 2009., a placu nije dobio za posljednja cetiri mjeseca.

- Trenutno mi s kamatama Orlic Bašlin duguje više od 22 tisuce kuna, ali nisam toliko kivan zbog ovih novaca, vec zbog nacina na koji se posluje u njenim tvrtkama. Tražio sam na vrijeme poreznu karticu, ali je nisam dobio, najvjerojatnije zato jer nije placen porez. Po zakonu sam trebao dobiti taj dokument pa makar na njemu pisale same nule. Obratio sam se inspekciji rada i poreznoj, ali ništa nisu poduzeli, veli Božac.

Ne razumije kako država može dopustiti ljudima koji su dužni radnicima i ostalim pravnim osobama da i dalje posluju i pokrecu nove tvrtke. O poslovanju Orlic Bašlin i njenom poslovnom partneru iz tvrtke Svijet biljaka Miji Miljaku prvi smo puta pisali u kolovozu prošle godine, kada su nam se obratile tri djelatnice Ljiljana Šervic, Blaženka Tomicic i Mihaela Berberovic.

Ove su radnice mjesecima radile u rasadniku i na poljima uzgajajuci i beruci lavandu, a da za to nisu primile placu. Istovremeno, direktoricu Orlic Bašlin, koja kao clan IDS-a za svoj projekt lavande uživa veliku podršku Županije, dugovanja prema radnicima nije sprijecilo da organizira drugi po redu Istarski festival lavande te da svoje tadašnje djelatnice, kada smo je pitali za izjavu, izvrijeda rijecima "one su obicne radnice s osnovnom školom, što one znaju".

I ove su bivše radnice iz Svijeta biljaka, tvrtke koja kroz kooperante obraduje gotovo 80 posto nasada lavande u Istri, podigle sudsku tužbu protiv Orlic Bašlin. Sada takoder upozoravaju da su od svog bivšeg poslodavca dobile lažne porezne kartice.



- Prvo smo dobile poreznu karticu koja je imala prijavljen sav porez i prirez. No, kasnije su nas nazvali iz Svijeta biljaka i rekli da su nam dali krive dokumente pa su nam dali papire na kojima su od travnja do kolovoza stajale same nule. No, mi smo one prve dokumente koje su imale pecat firme prethodno vec predale na poreznu. O ovome cemo obavijestiti našu odvjetnicu, kazala nam je jedna od bivših radnica.

Vlasnica Agrofarmacije postala je javnosti poznata zbog bespravno izgradenog staklenika u Valelungi, a citav je slucaj istraživao i USKOK jer je iz gradske uprave izašao krivotvoren službeni dokument, odnosno suglasnost za ishodenje lokacijske dozvole. Orlic Bašlin pravda se da je u probleme zapala upravo nakon rušenja ovog rasadnika, a zatim je uslijedila i recesija, što je dodatno pogoršalo njeno poslovanje. Stoga je svoje radnike, veli, upozorila da ce biti problema u isplati placa te da, ako ne mogu cekati, posao potraže negdje drugdje.

- Sve što sam mogla uciniti za svoje zaposlenike, napravila sam. Nije istina da sam vrijedala radnike, uvijek sam radila pošteno i cim tvrtka izade iz problema, oni ce dobiti svoj novac, a njihovo je pravo da me tuže, kazala je Orlic Bašlin. (Maša JERIN)

Presude u korist radnika, slijedi ovrha
Odvjetnica Loredana Štok, koja zastupa bivše djelatnike Agrofarmacije i Svijeta biljaka, kazala je da je sudska presuda na Opcinskom sudu postala pravomocna te je pokrenut ovršni postupak nad tvrtkama da bi radnici naplatili svoja potraživanja. Za neke djelatnike, koji su naknadno tužili poslodavca, postupci još nisu gotovi. Ukupno ova pulska odvjetnica zastupa sedam radnika iz Agrofarmacije i pet iz Svijeta biljaka.


Podijeli: Facebook Twiter