Nove napetosti u Venezueli

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Caracasu se u subotu, drugi put u tjedan dana, održavaju dvostruki prosvjedi - oporbe ogorčene zbog zastrašivanja nepoznatih naoružanih skupina i vlasti koja poziva da se odgovori organiziranjem povorke potpore "žena pristaša chavizma".

Venezuelu već više od 15 dana potresa val studentskih prosvjeda zbog nesigurnosti i skupoće koji su izbili u unutrašnjosti a podupire ih oporba. U prosvjedima je poginulo barem devet osoba a gotovo 140 je ozlijeđeno dok je stotinjak osoba uhićeno, po novim podacima objavljenim u petak. Istodobno je predsjednik Nicolas Maduro u petak ponudio američkom kolegi Baracku Obami izravne pregovore: "Pozivam vas na dijalog predsjedniče Obama".

"Prihvatite ovaj izazov i počet ćemo dijalog na visokoj razini i podastrijet ćemo činjenice na stol", rekao je pred stranim novinarima, rekavši usto kako je spreman ponovo imenovati veleposlanika u Sjedinjenim Državama. Venezuelska vlada redovito optužuje Washington da zajedno s oporbom u tajnosti sprema njezino rušenje. Američki državni tajnik John Kerry u četvrtak je kritizirao "neprihvatljivu" primjenu sile nad prosvjednicima u Venezueli dodavši da se "demokrati tako ne ponašaju".

"Rješenja za venezuelske probleme mogu se pronaći samo kroz dijalog sa svim Venezuelcima, kroz slobodnu razmjenu mišljenja u ozračju međusobnog poštovanja", istaknuo je, pozivajući Caracas da oslobodi zatvorene predstavnike oporbe. Nicolas Maduro se sučelio s najvećim valom prosvjeda nakon tijesne pobjede na izborima u travnju, nakon smrti svog mentora Huga Chaveza.

Među najnemirnijima je država Tachira, uz granicu s Kolumbijom, gdje je vlada, ocijenivši ove događaje pokušajem državnog udara, rasporedila desantni bataljun, obrazlažući svoju odluku nazočnošću "pripadnika kolumbijskih paravojnih skupina". Glavni oporbeni vođa, guverner i bivši predsjednički kandidat Henrique Carpiles prekinuo je šutnju ovih dana i pozvao na prosvjede u subotu u Caracasu protiv "paravojnih skupina" i nasilja.

Radikalni predstavnici oporbe, među kojima i osnivač stranke Voluntad Popular (desnica) Leopoldo Lopez, sve dosad su zauzimali politički teren zalažući se za izlazak na ulicu kako bi se smijenilo vladu. Capriles koji je bio suzdržan u vezi s takvom strategijom, ocijenio je nedavno da se "nisu stekli uvjeti" za Madurov odlazak.

Vlast je putem državne televizije pozvala žene da se u 9.00 sati po mjesnom vremenu okupe u središtu Caracasa i izraze protivljenje "fašizmu". Nakon pokušaja silovanja studentice u kampusu u San Cristobalu, prosvjedi su sa zahtjeva za sigurnost skrenuli prema općoj kritici stanja u zemlji koja trpi zbog rekordne inflacije i sve češćih nestašica osnovnih životnih potrepština. U prosvjedima se čuju i pozivi na oslobađanje pritvorenih prosvjednika i osude medijske cenzure. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter