Nove knjige: Tom Wolfe, 'Back to Blood'

Tom Wolfe 'Back To Blood'
Tom Wolfe 'Back To Blood'

Tom Wolfe, perjanica američkog Novog novinarstva (Hunter S. Thompson, Norman Mailer, Truman Capote…), svoj je romaneskni prvijenac "Lomača taština" objavio 1987. godine, a njegov zadnji prozni uradak koji nosi naziv "Back to Blood" nije uspio uvjeriti kritiku koja je roman dočekala na nož.

"Back to Blood" je roman-svijet u najboljoj Wolfeovoj tradiciji s velikim brojem likova različitih socijalnih statusa, a glavno mjesto radnje je grad Miami u kojem 50 posto stanovništva čine imigranti koji su se doselili u zadnjih pedeset godina. Zašto kritika nije obgrlila ovaj roman kao što je to učinila s "Lomačom taština" (ili s "Čovjekom od formata" nakon nje) pravi je mali misterij jer su oba romana i strukturno i kvalitativno gotovo jednaka. Wolfeu danas kritičari ne opraštaju "propuste" koje su mu opraštali krajem 80-ih - karikaturalne likove, nevjerojatne obrate, ekscesnu radnju i "slab" završetak - no što je postrožilo njihovu ocjenu rada ovog vrsnog reportera i satiričara američke svakodnevnice i njenog društva zaista je teško dokučiti.

Kao što je u 80-ima Wolfe secirao New York, a u 90-ima Atlantu, tako je nakon prvog desetljeća novog tisućljeća pod skalpel bacio i "multikulturalni" Miami koji po njegovom sudu najbolje opisuje što će se u ostalim većim američkim gradovima (u Los Angelesu se to već događa) odvijati vrlo skoro. Miami je gotovo u potpunosti u rukama izbjeglih Kubanaca i ima kubanskog gradonačelnika, a bijelih anglosaksonskih protestanata (čuvenih WASP-ova) ima manje od četiri posto. Većinu policajaca čine upravo Kubanci, a rasni sukobi s ostalim latinskoameričkim i afričkoameričkim skupinama su neizbježni.

Iz tog melting pota, koji se ne topi, Wolfe izdvaja dva glavna kubanska junaka - Nestora, mladog policajca na probnom roku, i Magdalenu, medicinsku sestru poznatog psihijatra koji "liječi" ovisnost o pornografiji. Oboje dolaze iz siromašnog kvarta - Hialeah - prava "mala Havana" u kojoj živi 200 tisuća emigranata i oboje žele više od onoga što imaju. (B. VINCEK)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter