Nove knjige: Rita Brgić Stokić: "Još vajk dite"

Rita Brgić Stokić (D. ŠTIFANIĆ)
Rita Brgić Stokić (D. ŠTIFANIĆ)

"Još vajk dite" naslov je knjige Rite Stokić Brgić koja je nedavno objavljena i predstavljena u Društvenom domu Kanfanar.

Napisana je čakavicom, mjesnim govorom Barbana i Seline, budući da joj je majka bila Prikodražanka, a otac Barbanac. Kratkim pričama, memoarsko-dnevničkim stilom, uz dosta humora, nekada i crnog, govori o svome djetinjstvu, odrastanju, životu, prijateljstvima, ljubavi, razočaranjima, nadi, smijehu, tuzi, sreći… Ona čini to na vrlo jednostavan način, iskonski, onako kako osjeća, bez posebnog elaboriranja ideja, već jednostavno pretačući svoje misli crno na bijelo.

Raznih se tematskih i interesnih sfera dotiče u ovoj knjizi, a to se odnosi uglavnom na album sličica iz djetinjstva, koji, unatoč vremenu, ne blijedi te ne gubi na značenju i emotivnosti.

Knjiga je i svojevrsni spomenar, intimni dnevnik suza i smijeha. U tim pričama ima i zrnca mudrosti, humora, promišljanja, introspekcije. Kroz njezine priče čitatelj može imati uvid u svijet koji je potpuno nestao, iščeznuo, zbog moderne tehnologije i civilizacije, jedan ruralni, neiskvareni svijet kojem se i dalje raduje ono dijete u nama.

Ispod svake priče nalazi se mali rječnik, gdje su objašnjeni razni dijalektalni izrazi, a i čitatelji koji ne znaju toliko dobro čakavštinu, mogu ponešto naučiti iz toga štiva.

Knjiga, koju je uredio Livio Morosin, koji je Ritu uveo u svijet književnosti, obogaćena je fotoprilozima, crno-bijelim fotografijama iz autoričina djetinjstva i mjestima vezanim uz njezino odrastanje i život. Navodi i blagdane i kako su se zvali na tim mjesnim govorima te razne poslovice i mjesece u godini. (Vanesa BEGIĆ)

VIŠE O KNJIZI U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter