Nove knjige: "Hrvarenje" Mate Ćurića


Netom je iz tiska izišla nova knjiga kolege novinara, publicista, urednika i književnika Mate Ćurića naslovljena "Hrvarenje". Riječ je o izboru kolumni koje su od 2006. godine izlazile pod naslovom Ba(l)kanalije, a potom su tu i kolumne Bestijarij i ISTRAjavanje, koje su objavljivane na stranicama našeg lista.

- Dakle, one druge dvije cjeline - Bestijarij i ISTRAjavanjem, ali i ponekad s okusom politike u kulturi i same Ba(l)kanalije - su uglavnom objavljivane na stranicama Kulture, obično u onom zadnjem dijelu novina, koje su bile neka vrsta uredničkog uvodnika, ili reakcije mene kao urednika tih stranica i područja u novini od 1994. do 2006. na događaje i pojave koje su naprosto tražile neki takav komentar, zapisao je Mate Ćurić.

Ćurić navodi da su kolumne imala izvrstan odjek kod publike i da se jedan čitatelj zapitao zašto dotični novinar nije do tada pisao slične stvari i gdje je bio cijelo to vrijeme. Ćurić ga je u narednoj kolumni podsjetio da je više od tri desetljeća objavljivao prikaze i kolumne, napose one filmske, na što je čitatelj pak replicirao da Kulturu naprosto preskače.

Knjiga je nazvana "Hrvarenje" jer se iz tih napisa može izvući jedan zajednički motiv, a to je briga za nacionalnu i kulturnu sliku društva "koje nas drugim narodima i kulturama predstavlja kao jedinku, kao dio sveopćeg europskog zajedništva u kojemu Hrvatska ima svoje mjesto i gdje pripada".

Mate Ćurić tri desetljeća je filmski kritičar, kolumnist, novinar i urednik u dnevniku Glas Istre. Diplomirao je bohemistiku i jugoslavistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Prva mu je knjiga monografija o KUD-u "Bratstvo" iz Marušići pored Buja 1987., a deset godina kasnije u Matici hrvatskoj i Istarskom ogranku DHK-a izlazi mu druga knjiga "Rađanje i obnavljanje", o kazalištu, najviše filmu, književnosti, likovnosti… Zagrebački Profil 2004. godine izdaje mu roman "Povratak", slijedi dramski tekst "Poljubac u leđa"  2005. (još neizveden), a knjigu "Kino Pistola" objavio je 2010.

U pripremi za tisak mu je i novi roman o Domovinskom ratu.

V. BEGIĆ


Podijeli: Facebook Twiter